Saboteur

Jūsų dėmesiui dar vieno kooperatyvinio žaidimo apžvalga. Jis kaip ir žemiau aprašytas „Scotland Yard“ labai tiks vakarėlių metu. Būtina sąlyga, kad jį žaistų nemažiau 5 (geriausiai 7 ar 8), jei žaidėjų mažiau su šiuo žaidimų, manau, prasidėti neverta.

saboteur dezute Taigi, „Saboteur“. Šį kartą mes esame nykštukai ir kasimės po kalnu ieškoti lobio. Tarp mūsų yra keletas sabotažininkų, kurie visaip trukdys kastis išsvajotojo tikslo link. Kas tokie tie niekadėjai niekas nežino. Bandysime spėti žaidimo eigoje. Taigi čia yra komandinis žaidimas: geriečiai ir 1-3 negeriečiai, trukdytojai. Ir laimės pirmieji (jei nusikas iki lobio) arba antrieji (jei lobis nebus atrastas). Kas tie negeriečiai išaiškinama burtų keliu. Be abejo jie neišsiduoda ir jiems reikia kuo ilgiau neišsiduot, kad yra blogiukai.
Kasimas vyksta kortų dėliojimu ant stalo, dėliojant gaunasi takeliai, jie ir turi nuvesti prie lobio. Tarp kortų yra ir tokių kurios takelius paverčia aklaviete. Taip pat yra veiksmo kortos. Jų pagalba galima „išsprogdinti“ kurią nors atkarpą, užblokuoti arba atblokuoti bet kurį žaidėją bei pasitikrint po kuria korta gali slėptis lobis.
Kaip jau minėjau žaidžiant 3 arba 4 nėra taip smagu, nes tokiu atveju žaidime būtų tik 1 niekadėjas. Jį išaiškinus (vistiek pagal žaidėjų veiksmus po keltos ratų išaiškini kas yra kas) nesunku blokuoti. O jei pastarasis neturės atblokavimo kortų tupės ilgai. Visas smagus kai žaidime atsirandi keli nenaudėliai. Tada ir prasideda visos strategijos. Mano patarimas niekadėjams būtų toks, kad pirmuose ratuose tvarkingai statyk su visais kartu, užsitarnauk gerą vardą, paskui bus sunku patikėt, kad esi negerietis. Dalyvauk niekadėjų „išaiškinime“, varyk ant kurio nors nieko dėto žaidėjo, ypač jei jis netyčia paėjo kokiu kvailoku ėjimu. Užsitarnavęs „gerą“ vardą, pamažu pradėk daryti „blogus“ darbus. Iš pradžių atseit nukreipi link kortos kur „tikrai“ yra lobis, paskui atseit, ups, kokia bloga korta „eina“, priverstas taip daryt. Žiū ir baigsis kortos, o priešininkai lobio ir nerado.
Beje, žaidimo taisyklės sako, kad tartis dėl strategijos žaidimo metu negalima. Bet sunku susivaldyti. Kad ir kaip besivystytų žaidimas, vistiek greitai pereina į pasitarimus, garsius įtarinėjimus ir pan. Aš manau, tegul, juk nuo to tik smagiau. Ir juk galų gale šis žaidimas ir yra skirtas būtent tam – geram laiko praleidimui. O to žaidimo ir tėra viena maža dėžutė telpanti į kišenę. Tad jei vykstate kur į kelionę ar gamtą pasiimkite – geras laiko praleidimas garantuotas. :)

Saboteur rinkinys Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 480
Žaidėjų skaičius: 3-10
Žaidimo laikas: ~30 min
Žanras: Kooperatinis, sabotažas, kalnakasyba

Mano vertinimas (vertė 10 balų sistemoje) ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 7 – Kaip ir kiekvieno kooperatinio žaidimo raktas į pergalę yra bendras veiksmų koordinavimas. Bet palyginus su kitais kooperatiniais žaidimais, čia tarimosi mažiau. Rankose turimų kortų niekas nemato, kurią dėti sprendi tik pats. Vis dėlto kažkiek bendros strategijos ir planavimo turi būti.
Sėkmės ir strategijos santykis (%) 45/55 – Čia traukiamos kortos ir tau gali eiti tiek labai gera korta ir nesunkiai laimėti, tiek bloga korta ir vien dėl to pralaimėsi.
Sudėtingumas – 3. 5 min aiškinimo naujokui ir pirmyn žaisti!
Bendras vertinimas – 6 Vis dėl to tai nėra „rimtas“ žaidimas. Didžiausias jo trūkumas: reikalingas didelis žaidėjų kiekis.

4 Comments

Evaldasrugsėjo 26th, 2009 at 19:19

Atžaistas begalę kartų. Smagu kompanijoj, bet greitai pabosta

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisrugsėjo 28th, 2009 at 12:19

Begalę kartų sužaidus dažnas žaidimas pabosta.

Jozasspalio 21st, 2009 at 19:49

Sutinku, kad reikia minimum penkių žmonių. Trise nelabai įdomu. Visai neblogai ir keturiese. Šiaip tikrai linksmas žaidimukas. Ypač, kai pradedame spėlioti, kuris iš mūsų sabožatininkas ;D

[…] vakarais palošti kažką nelabai rimtą. Jau seniai sakiau, kad geriausias vakarėlių žaidimas Saboteur. Ir štai kada parduotuvių lentynose atsirado „Saboteur 2″ aš tiesiog negalėjau jo […]

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos