Scotland Yard

Dauguma žaidimų žaidėjai žaidžia kiekvienas už save ir laimi vienas. Yra žaidimų kur žaidžiama komandomis (geriausias pavyzdys „Alias“). Bet yra taip vadinami kooperatyviniai žaidimai (Co-operative Play). Šiuose žaidimuose arba visi žaidėjai lošia prieš kažkurį vieną ar kelis priešininkus (pvz „Saboteur“) arba apskritai visi žaidėjai žaidžia prieš patį žaidimą (geriausias pvz „Pandemic“). Šį kartą apžvelgsime vieną žaidimėlį, kuriame visi žaidžia prieš vieną. T.y. žaidėjai tampa Scotland Yard’o policininką ir painiomis Londono gatvėmis gaudo vieną nusikaltėlį. Kaip rodo praktika, prieš žaidimą, kai skirstomės rolėmis, dažniausiai visi ir nori tapti tuo nusikaltėliu. Taigi, „Scotland Yard“.
scotlandyard rinkinys Taigi, nusikaltėlio tikslas pabėgti nuo Skotlandjardo agentų painiose Londono gatvėse. Visi kiti gi ir bus tie agentai, turintys pagauti Mr.X. Kas įdomu ir keista, bet gaudymas vyksta visuomeniniu tansportu, t.y. važinėjant taksi, autobusais ir metro. Mr.X dar gali plaukioti garlaiviu, į kuriuos agentų kažkodėl neįleidžia. Agentai gauna tam tikra limituotą skaičių bilietėlių visoms transporto rūšimis (matyt biudžetas Britanijoje policijai labai apkarpytas). Mr.X gi praktiškai turi nelimituotą jų skaičių (beveik, nes visi agentų panaudoti bilietai, pereina jo dispozicijon). Beje, tai labai loginis žaidimas, sėkmės faktorius čia labai ir labai menkas. Mr.X ėjimai žaidime nėra matomi, t.y. jis parodo kokį bilietuką panaudojo, bet krypties atvirai nepasako, tik užsirašo pas save. Tiesa kas kažkiek laiko jis turi pasirodyt kur besąs žaidimo lentoje. Tada gi agentai ir puola jo pusėn. Turi jis ir keletą privalumų prieš agentus: dvigubo ėjimo galimybė, pasinaudoti nematomu bilietu ir naudotis garlaiviu. Tiesa, šių privalumų yra labai ribotas skaičius todėl juos naudoti patarčiau tik kai jau visiškai agentai užspaudžia. Agentai gi vaikšto atvirai. Labai svarbu dirbti komandiškai (va va, tas kooperatyvinis žaidimo stilius), t.y. koordinuoti savo veiksmus. Labai svarbus transportas agentams yra metro, jo pagalba galima greit nusigauti iki norimo taško. Tiesa, metro bilietukų agentai turi mažiausiai, todėl juos reikia naudoti atsargiai. Visada patartina, kad prieš Mr.X pasirodant būti šalia metro stoties, tam, kad iškarto atsirasti toje miesto pusėje, kur ir bazuojasi nenaudėlis. Labai svarbu nusikaltėlį apsupt, kitaip pagauti jį nėra šansų, o tam, kaip ir minėjau svarbu komandinis darbas. Šiaip gaudynės yra labai smagios ir jos tikrai sukels daugybę smagių emocijų.
Taisyklės labai paprastos, naujokui užtenka trumpučio pristatymo ir galima pulti gaudyti. Smagiausiai žaidžiasi, kai žaidžia daugiau žaidėjų (5, 6). Esant mažiau žaidėjų žaidimas darosi gama sudėtingas besivaikančiųjų pusei ir sugauti nusikaltėlį, jei jis nedaro didesnių klaidų, yra labai ir labai sunku. Nors ir sėkmės faktorius žaidime nedidelis, kažkokių didelių galvos laužymų (aka galvojimų) nėra. Užduotis aiški ir paprasta. Todėl tai puikus vakarėlių praleidimo žaidimas (man jis tikrai geriau, nei „Alias“), tačiau jei norima palošti rimčiau šio žaidimo iš lentynos geriau netraukti.

Scotland yard situacija

Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 590
Žaidėjų skaičius: 2-6
Žaidimo laikas: ~45 min
Žanras: Gaudynės, kooperatinis, transportas

Mano vertinimas (vertė 10 balų sistemoje) ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 10 – Vienas iš svarbiausių žaidimo raktų į pergalę yra tarpusavio bendravimas ir bendra strategija. Žaidžiant po vieną nusikaltėlio pagauti neįmanoma
Sėkmės ir strategijos santykis (%) 25/75 – Kauliukų čia nėra, kortos netraukiamos. Tad viskas paliekama planavimui ir strategijai. Palyginti nemažas procentas sėkmės yra paliktas vien todėl, kad gali visai nežinodamas ir netyčia užlipti ant langelio, kuriame slepiasi Mr.X.
Bendras vertinimas – 5 Linksmas ir geras vakarėlio žaidimas, bet tik tiek.

2 Comments

kamilegruodžio 27th, 2011 at 13:28

Gal galėtumet parašyti sio zaidimo taisyklias.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 27th, 2011 at 13:45

Neturiu tokių. Žaidimas yra išleistas lietuvių kalba, tad ten ir reiktų ieškoti taisyklių

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos