Carcassonne

Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 64
Žaidėjų skaičius: 2-5
Žaidimo laikas: 45-60 min
Žanras: Viduramžiai, miesto statyba

Carcassonne1 Šis žaidimas mano namų „kolekcijoje“ atsirado vienas pirmųjų ir iki pat dabar yra gana dažnai traukiamas iš lentynos. Priežastis: tai tikrai įdomus, azartiškas, bet kartu ir greitas bei nesudėtingas žaidimas.
Visas jo žavumas paprastume. Taisyklės tikrai nesudėtingos ir jau po 5-10 min paaiškinimo žmogus pirmą kartą gali sėsti prie stalo žaisti. Bet nors ir taisyklės paprastos, bet galimybės didelės. Kuo daugiau žaidi, tuo daugiau galimybių atrandi. Aš jį savotiškai pavadinčiau stalo žaidimų šaškėmis. Juk šaškės irgi iš pirmo žvilgsnio paprastas žaidimas, bet pasigilink labiau ir jos tikrai tampa ne tokios jau ir paprastos. „Carcassonne“ esmė paprasta – traukdamas korteles dėlioji savotišką žemėlapį ir figurėlių pagalba užiminėji kelius, miestus, vienuolynus, laukus savo figurėles paversdamas plėšikais, vienuoliais, riteriais ar valstiečiais. Už kiekvieną plotą gauni taškų ir laimi tas, kas daugiausia taškų surenka. Bet žaidime tu disponuoji tikrai nedideliu figurėlių skaičiumi (vos 7). Tad ir reikia jas protingai išnaudoti. Pilnai užbaigus kelią, miestą, ar aplink apstačius vienuolyną tavo figurėlė grįžta tavo dispozicijon. Žaidimo žavumas tame, kad žaidžiant gali naudoti įvairias strategijas. Gali rūpintis savo paties miestais ir keliais, juos plečiant ir taip stengiantis gauti kuo daugiau taškų, bet žaidime gali žaisti ir siekdamas ne pats surinkti kuo daugiau taškų, o stengdamasis, kad priešininkas jų gautų kuo mažiau. Galima plėsti priešininko miestą, bet praplėsti taip, kad jis jau nebesugebėtų jo pabaigti. Nauda dviguba: jo figurėlė lieka įkalinta iki žaidimo pabaigos ir už miesto kvadratą jis žaidimo pabaigoje gaus ne po 2 taškus, o tik po vieną. Taip pat galima atiminėti miestus, kelius ar laukus. Šitas veiksmas irgi gana įdomus – tiesiogiai kažkam priklausantį objektą atimti negali, bet gali apjungti kelis objektus ir jei vienas priklausys tau, galėsi perimti miesto ar ko kito valdymą. Tad tuo ir galima naudotis… Žodžiu žaidime galimybių daug, o kas sugebės jomis pasinaudoti ir laimės. Žaidimas puikiai žaidžiamas ir dviese, ir penkiese. Tai irgi didelis pliusas jam.

Šiam žaidimui yra išleista galybė papildymų. Pats išbandęs tris:
„Upė“ (jis, beje, platinimas kartu su lietuviškaja žaidimo versija) nieko naujo neduoda, tiesiog keliolika papildomų kortelių su upe.
„Princesė ir drakonas“ – Atsiranda keli papildomi veikėjai (nesunku nuspėti kokie), drakono pagalba galima šluoti nuo žemėlapio priešininkus, o princesės apsaugo. Na nežinau, šis papildymas labai neužkabino.
„Bokštai“ – tikrai įdomus ir vertas dėmesio papildymas. Jo pagalba galima imti įkaitas priešininkų figurėles. Atsiveria naujos taktikos galimybės. Šį papildymą tikrai galiu rekomenduoti.
Šiemet vyko pirmasis „Carcassonne“ Lietuvos čempionatas. Pats nedalyvavau jame, bet galite paskaityti dalyvavusio įspūdžius. Štai čia.

Carcassonne2

Mano vertinimas (vertė 10 balų sistemoje) ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 4 – Bendrauti žaidime nebūtina, bet stebėti ką daro kiti privalu. Taip pat yra galimybė trukdyti ir kenkti kitiems.
Sėkmės ir strategijos santykis (%) 35/65 – Sėkmės faktorius žaidime yra. Galų gale juk traukiamos atsitiktinės kortelės. Gali ištraukti labai gerą, o gali niekam tikusią.
Sudėtingumas – 4. Taisyklės visai paprastos, naujokas žaidime tikrai nesijaus visišku autsaideriu.
Bendras vertinimas – 8. Gal balą ir pridėjau, bet čia už tai, kad jis yra vienas mėgstamiausių mano žaidimų.

7 Comments

Arūnasrugsėjo 29th, 2009 at 16:47

Būtų įdomu sužinoti aprašomu žaidimų apytikslę kainą.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisrugsėjo 29th, 2009 at 16:50

Ok, pasistengsiu paminėti vidutinę kainą Lietuvos parduotuvėse tolimesnėse apžvalgose.
Šiaip tai kainos labai skiriasi, priklauso nuo parduotuvės, internetu perkant dar pigiau (kartais skiriasi net dvigubai).

Vytautasspalio 20th, 2009 at 15:19

Carcassonne – tik 8? Nu gerai, bet man sunku tai priimti, kai man šitas žaidimais su dviem papildymais (Inns & Cathedrals + Traders & Builders) – pats mėgstamiausias. Manau su šitais pratęsimais jis tikrai ir labai smagus ir neturi vienareikšmiškos strategijos. O bendravimą aš labiau sureikšminčiau, nes čia labai svarbu kooperuotis su atskirais žaidėjais ir neleisti jiems susikooperuoti. Tikrai bendravimu iduočiau kokius 7.

Beje, labai džiaugiuosi, kad darai žaidimų aprašymus ir vertinimus.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisspalio 21st, 2009 at 12:23

Na „Katedrų“ ir „Pirklių“ papildymų aš nebandęs, reiktų pabandyti.
Dėl vertinimo, tai 8 labai aukštas balas – 9 ir 10 pas mane negavo dar nei vienas žaidimas :).

Malonu, kad yra kam įdomu skaityti mano apžvalgas. Dėkui :)

Linavasario 10th, 2011 at 0:18

Klausimas. Jei statom miestą dviese (netyčia taip gavosi tarkim). Paskutinis dedantis užbaigiantis miestą ar gali ant tos kortelės dėti savo žmogutį ir taip pasiimti visą miestą? O gal ant paskutinės dalies nebegalima dėti žmogučio?

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisvasario 10th, 2011 at 12:54

Jau senokai bežaidžiau, bet kiek pamenu, jei apjungi keliems priklausantį miestą, tai ant to laukelio savo žmogaus jau negali dėti.

[…] Carcassone – tai žaidimas, kuris ne vienam buvo tarsi vartai į stalo žaidimų pasaulį. Daugelio žaidėjų kelias prasidėjo būtent nuo jo. Šis žaidimas, išleistas prieš 12 metų, gavo nemažai apdovanojimų ir saulaukė palankių vertinimų, todėl nereikėtų stebėtis, kad net ir dabar jam leidžiami įvairiausi papildymai. […]

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos