Pandemic

Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 24
Žaidėjų skaičius: 2-4
Žaidimo laikas: 45 min
Žanras: Kooperatinis, medicina

Pandemic-004 Šeimoje vakarais dažnokai žaidžiame stalo žaidimus, ypač kai tokie orai. Tik viena bėda – žaidžiat žaidimus, kuriuose galima kenkti priešininkui, dažnai „apsipykstame“. Todėl dažnai vakarui užbaigti traukiame „Pandemic“. Jis vėl suvienyja, sutaiko. Ir nenuostabu. Čia vieno laimėtojo nėra – arba laimi visi, arba visi pralošia. T.y. šiame žaidime vyksta kooperatinis darbas: arba pandemija būna nugalėta ir pasaulis išgelbėtas, arba pasaulį užplūsta baisi epidemijos banga ir žmonija atsiranda ant didelio pavojaus ribos.

Tokia „baisoka“ šio žaidimo apžvalgos įžanga. Iš tikrųjų tai žaidimas nėra toks baisus ir eilinį kartą pralaimėjus (laimėti žaidime tikrai nelengva) dažnai tenka konstatuota: „na va ir vėl neišgelbėjom pasaulio“ ir atidėti gelbėjimą kitam kartui. Žaidimo mechanika tikrai originali – nežinau kito panašaus žaidimo. Viskas subalansuota puikiai: dažniausiai pergalė ateina pačiuose paskutiniuose ėjimuose, arba iki pergalės ir trūksta kelių ėjimų. Žaidimo pradžioje žaidėjai traukia savo rolę. Jų penkios ir kiekviena duoda kažkokią naudą žaidėjui. Deja, jos nelygiavertės – žaidžiant su mediku arba mokslininku visada bus lengviau, nei žaidžiant su dispečeriu ar statybininku. Apskritai sėkmės faktorius šiame žaidime yra labai didelis. Nuo sėkmės priklauso daug kas: kokią rolę išsitrauksi, kokias veiksmo kortas gausi, kur plis epidemija (ar koncentruosis vienoje vietoje, tokiu atveju kovoti gal ir lengviau, bet kilus epidemijos protrūkiui bus labai sunku, ar paplis po pasaulį išsibarsčiusi (tokiu atveju bus sunku surankioti ligos kubelius). Ir nors man labiau patinka žaidimai kur sėkmės faktorius yra nedidelis, šis palieka tikrai gerą įspūdį ir tikrai yra mėgstamas.
Žaidimo raktas į pergalę? Paprasta. Svarbiausia suderinti visų žaidėjų ėjimai, kiekvieno žaidėjo rolės išnaudojimas ir šiek tiek sėkmės. Blogai iškritus kortoms tai ir geras žaidimas neišgelbės.
Žaidimo procesas. . Išsitraukus rolę traukiamos trys infekcijos kortos. Kortuose nurodytuose miestuose bus po 3 ligos vienetus (maksimalus skaičius mieste), paskui traukiamos dar trys kortos. Šiuose miestuose bus po 2 ligos vienetus, sekančiuose trijuose bus po vieną ligos židinį. Į ėjimo kortų kaladę įmaišomos epidemijos kortos, jų skaičius pasirenkamas pagal norimą sudėtingumo lygį (4 epidemijos pradedantiesiems, 5 normaliam žaidimui, 6 – superdidvyrių režimas (tiesa sakant nelabai įsivaizduoju kaip galima laimėti žaidžiant su šešiomis epidemijos kortomis).
Toliau žaidėjai vaikščioja naudodami ėjimo kortas, nuiminėja ligos vienetus, stato tyrimų stotis, atranda vakcinas nuo virusų. Kiekvieno rato metu kiekvienas žaidėjas gali atlikti po 4 veiksmus. Tikslas atrasti vakcinas nuo visų 4 virusų. Vakcina išrandama kai būni mieste kuriame jau yra tyrimų stotis ir rankose turi 5 vienos spalvos ėjimo kortas (mokslininkui užtenka 4). Atrodo paprasta? Vat ir ne! Rankose maksimum tų kortų gali būti 7. O jų dar reikia tyrimų stočių statybui (tik juose išrandamos vakcinos), važinėjimui po pasaulį – nes juk reikia kovoti prieš ligos vienetus (jei mieste jau trys vienetai yra o reikia padėti dar nors vieną kyla epidemijos protrūkis – liga sklinda į kaimyninius miestus. 8 tokie epidemijos protrūkiai – pralaimėjote. Pritrūksta ligos kubelių, padėjimui ant žaidimo lentos – pralaimėjai). Štai ir tenka laviruoti, galvoti ir derinti veiksmus su kitais žaidėjais. O tai įtraukia labai.
Žaidimo minusai? Gabūt tie patys kooperatyviniai veiksmai. Dažnai kompanijoje būna koks vienas veikėjas, kuris jaučiasi visada teisus. Tokie labai mėgsta vadovauti ir dažnai nurodinėja ką kas turi daryti. Reikia nepamiršti, kad vistiek paskutinis žodis yra to, kurio ėjimas. Be to, kaip pastebėjome, jeigu žaidžia vienas naujokas, dažnai jam atrodo, kad jis nesiima jokių veiksmų, o už jį sako ką daryti kiti žaidėjai. Tai nėra blogai, norint įsigilinti į žaidimo subtilumus, bet tokiu atveju naujokui gali atrodyti, kad žaidime jis nedalyvauja.
Optimalus žaidėjų skaičius? Žaidimas puikiai žaidžiamas tiek dviese, tiek tryse, tiek keturiese. Keturiese žaidžiant epidemijas nugalėti gal sunkiau, bet tikrai įdomiau.
Kur įsigyti Lietuvoje? „D6“ parduotuvėje – 99 Lt (šiuo metu prekės nėra, bet juk turės vistiek kada nors), pas Rikį – 100 Lt.

Pandemic-002

Mano vertinimas (vertė 10 balų sistemoje) ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 10 – Esminis žaidimo dalykas yra bendravimas ir bendras veiksmų planas. Be šito laimėti neįmanoma.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 55/45 – Sėkmei daviau daugiau procentų, nes jos faktorius žaidime tikrai didelis, bet nemažiau svarbi ir strategija.
Sudėtingumas – 5. Taisyklės nesudėtingos, o jei kas neaišku naujokui, paaiškins žaidimo metu. Vistiek juk žaidžiama dėl vieno tikslo ir varžovų žaidime nėra, vien tik kolegos.
Bendras vertinimas – 7. Puikiai subalansuotas, originalus, azartiškas žaidimas.

7 Comments

no namegruodžio 3rd, 2009 at 10:21

Nebutum lietuvis, jei 2009 geriausia stalo zaidima australijoje ivertintum 7…

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 3rd, 2009 at 10:44

Mano nuomonė neprivalo sutapti su australų nuomone.
O vertinimas 7 tikrai nereiškia, kad tai prastas žaidimas.

devisersausio 30th, 2010 at 17:19

O gal turite lietuviskas taisykles? =)

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisvasario 1st, 2010 at 13:17

Turiu. Kokiu adresu atsiūsti?

deviservasario 1st, 2010 at 19:14

Na, būčiau labai dėkinga, jei atsiustumėte į el-paštą deeviser@gmail.com

Aistelapkričio 18th, 2010 at 15:21

man irgi atsuskite lietuviskas taisykles. trintukei@gmail.com. Aciu ;)

Profilio nuotrauka (pankis)
pankislapkričio 18th, 2010 at 15:40

Taigi jos atviros visiems: http://stalozaidimai.blogr.lt/2010/04/12/pandemic-taisykles-lietuviu-kalba/

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos