Citadelės (Citadels)

Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 95
Žaidėjų skaičius: 2-7
Žaidimo laikas: 45-60 min
Žanras: Viduramžiai, miesto statyba, kortos

CItadeles1 Jūsų dėmesiui dar vieno žaidimo apžvalga. Imame kortas ir leidžiamės į paslaptingus viduramžius. Mūsų užduotis statyti savotiškus miesto kvartalus, reikia, kad jie būtų puošnesni ir prabangesni nei priešininko.

Štai tokia trumpa įžanga. Žaidimas tikrai nesudėtingas: yra kortos kurios vaizduoja tam tikrus miesto kvartalus, jos kainuoja, tad yra pinigai kuriais apmokame tų kvartalų statybą. Visą įdomumą žaidimui duoda žaidėjų rolės. Jų, priklausomai nuo žaidėjų skaičiaus, gali būti 7-8. Kiekviename rate kiekvienas žaidėjas sau renkasi naują rolę, pastoviai su ta pačia nežaidžia. Rolės ir duoda tam tikrus pranašumus, kuriais pasinaudojus pergalė ateis nesunkiai. Aišku tos rolės nelygiavertės, vienos duos daugiau naudos, kitos ne tiek. Įdomu tai, kad žaidėjų ėjimo eiliškumas ir priklauso nuo to kokią rolę jis pasirinko tame rate. Pasirinkęs žudiko rolę daug naudos negausi (na tame rate užblokuosi (nužudysi) vieną priešininką), bet tu vaikščiosi pirmasis. O tai reiškia, kad vagis tau jau nebaisus (čia aišku jei turi sukaupęs daug pinigėlių). Žaidime kenkimo priešininkams galimybių tikrai nemažiau. Bet man nepatinka tai, kad kenkdamas kitiems, tu pats mažiau turi galimybių plėstis. Nors kita vertus juk svarbu surasti tą aukso viduriuką ir tiek kenkdamas kitiems, tiek vystydamasis gali įsiveržti į priekį. Daug kenkimo priešininkams veiksmų atliekama nežiniomis, t.y. išsirenki auką – rolę, bet nežinai kas tą rolę pasirinkęs. Taip veikia žudikas (jau paminėtas) ir vagis (atima iš priešininko visus pinigus), kiti nurodo konkretų veikėją: burtininkas (priverčia apsikeisti kortas), kareivis (turi galimybę griauti pastatus). Kiek ilgiau pažaidus su konkrečiu varžovu ir įvedus tam tikrą dedukcijos metodą įmanoma atspėti kokią rolę jis renkasi, bet tai tikrai sunku. Bet dėl to žaidimas tampa dar įdomesnis. Žaidimo žavumas labai priklauso nuo žaidėjų skaičius. Pats įdomumas, kai žaidžia 6 ar 7 žaidėjai (7-iems jau reikės papildymo „Tamsusis miestas“), kai žaidžia mažiau žaidėjų jau daug rolių lieka nepanaudotų, o tai įtakoja ir kitas roles, pvz. vagiui ir žudikui atsiranda didelė galimybė pasirinkti personažą, kurio tame rate nebus, o be to veiksmo šie du personažai daugiau jokių pagerinimų neturi. Žaidžiant 2-3 žaidėjams žaidėjai jau valdo po 2 roles, o tai, manau, iš esmės keičia žaidimo strategiją. Bet vėlgi žudiko ir vagies personažai taip žaidžiant irgi tampa per daug nereikalingi. Ypač vagies, nes jis priverstas rinktis auką tik iš pirmųjų einančių personažų, nes kitu atveju žaidėjas pasistengs išleisti visus pinigus, kad nereiktų atiduoti vagiui. Čia padės papildymas „Tamsusis miestas“. Nors originalo personažai man labiau patinka, bet žaidžiant 2,3 ar 4 žaidėjams dažniau naudingiau rinktis kelis „Tamsaus miesto“ personažus. Ypač tai galioja pirmiesiems einantiems personažams. Be to man labai patinka papildymo pastatai, duodantys tam tikras savybes. Tokių pastatų yra ir originaliame žaidime, bet labai nedaug.

Karaliaus figurėlė ir monetos naudojamos žaidime

Karaliaus figurėlė ir monetos naudojamos žaidime

Žaidimo minusai. Žaidimo sėkmė labai priklausys nuo žaidžiančiųjų charakterio. Gali pilnai būti taip, kad kiekvienas rūpinsis tik savimi, tik statys ir nelabai rūpės kas vyksta aplinkui. Tokiu atveju žaidimas tampa nuobodus. Čia reikia kad visi iki vieno žaidėjų aktyviai stebėtų priešininkų veiksmus ir nebijotų kenkti ir trukdyti. Jei tai darys tik vienas ar keli žaidėjai nieko doro nebus, nes jie nesivystys pakankamai, o visų sekti nesugebės.
Optimalus žaidėjų skaičius? Apie tai jau rašiau. Pagal įdomumą žaidėjų skaičius, mano nuomone, atrodytų taip: 7, 6, 5, 3, 4 ir 2. Yra ir solo žaidimų variantų. Apie juos žadu parašyti artimiausiu laiku.
Kur įsigyti Lietuvoje? Latviai „Brain Games“ yra išleidę puikiai lietuviškai adaptuotą žaidimą. Jis parduodamas iš karto su „Tamsaus miesto“ papildymu. Tad įsigyti nebus sudėtinga. Bet kokiame didesniame prekybos centre, ar žaidimų parduotuvėje „Citadeles“ rasite. Aišku žaidimą rasite ir pačiose geriausiose Lietuvos parduotuvėse: „D6“ jis kainuoja 59 Lt, „Rikio“ parduotuvėje 60 Lt.

CItadeles2

Mano vertinimas (vertė 10 balų sistemoje) ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 8 – Pažink savo priešininką, jo psichologiją, numanyk ką jis galvoją. Tada tikrai laimėsi.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 20/80 – Man atrodo, kad sėkmės faktorius žaidime nėra didelės. Čia traukiamos kortos, tad aišku gali gauti niekam tikusias. Bet kitą vertus visada yra galimybė jas pakeisti kitomis.
Sudėtingumas – 4. Aiškindami taisykles naujokui nesugaišite laiko, o 1 ar 2 žaidimo ratai ir žė naujokas ir aploš tą, kuris manosi esąs didelis šio žaidimo specas.
Bendras vertinimas – 7. Tai labai geras žaidimas. Bet jam reikia tam tikros kompanijos. Su šeimyniškiais šį žaidimą žaisti sunku ir nelabai įdomu. Tad jei susirenka gerų žaidėjų, su kuriais nesigiminiuoju, kompanija šis žaidimas gauna 8 balus. Jei ne, tai 5. Vidurkis 6,5… Nors man atrodo per mažas… Lai būna 7. :)

4 Comments

Jozasspalio 21st, 2009 at 19:47

Turiu šį žaidimą :) Labai įdomus ir įtraukiantis. Ir nesutikčiau, kad su šeimyniškiais nepažaisi. Kaip tik galima pažaisti :)

Evaldasspalio 21st, 2009 at 22:44

Na aš pritarčiau, kad kompanija čia daug duoda. Kad ir kaip ten bebūtų, šits žaidimas man patinka :)

Kukaslapkričio 4th, 2009 at 12:23

Labai smagu, kad žaidimas sukelia daug įvairių emocijų :)

Nebylūs susitarimai prieš konkrečius žaidėjus, kūno kalbos skaitymas ir t.t. :) Citadelės tikrai vertas dėmesio žaidimas.

nijolegruodžio 14th, 2013 at 19:20

noreciau isigyti si zaidima,gal kas pasiulytu

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos