Kortinis Katanas | Catan Card Game

virselisŽaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 231
Žaidėjų skaičius: 2
Žaidimo laikas: 60-90 min
Žanras: Kortų žaidimas, Išsivystymo žaidimas

Kaip ten bebūtų, bet „Katano salos naujakuriai“ yra labai geras žaidimas. Būtent šis žaidimas mane „užkabliavo“ į stalo žaidimų pasaulį. Ir nors šis žaidimas turbūt seniausiai įsigytas mano kolekcijoje, bet vis dar ištraukiamas ir žaidžiamas. Bet jis turi vieną trūkumą – jis žaidžiamas tik 3 ar 4-iese. O jei „Naujakurius“ norisi sužaisti kokį vakarą, kai būni dviese (kas man dažnai būna). Kaip ten bebūtų, bet „Katano naujakurių“ žaidimo versijos dviems niekaip neatpirks to žaidimo smagumo, kai žaidžiama pagal oficialias taisykles. Bet išeitis yra! Tada siūlyčiau pabandyti šio žaidimo kortinę versiją. Ši versija ir yra skirta būtent dviems ir tik dviems žaidėjams.

Žaidimo turinys. Stebina nemažas kauliukų dydys.

Žaidimo turinys. Stebina nemažas kauliukų dydys.

Nors žaidimas ir kortų, bet plataus stalo jam reikia. Kvadratinės kortos dėliojamos į plotį, tad ir reikia maždaug 1 m pločio stalo. Kortiniame Katane žaidėjai jau nekonkuruoja dėl salos ir geresnių vietų joje. Kiekvienas čia vysto savo atskiras salas. Bet konkurencija vyksta dėl gyvenviečių ir miestų. Iš viso žaidime galima turėti 9 gyvenvietes ir 7 miestus. Tad vienam klius 5, kitam 4 gyvenvietės (o gal ir 6 ir 3). Atitinkamai ir su miestais. Vietoje gyvenvietės pastačius miestą, gyvenvietės korta į žaidimą vistiek nebegrįžta.
Vystymosi principas panašus į originalų Kataną. Ridenamas kauliukas (tik šiuo atveju resursų gavimui naudojamas 1 kauliukas) ir iškritęs skaičius parodo kokie resursai gaunami. Kadangi resursai yra 5, o kauliuke skaičiai 6, tai šiame žaidime atsiranda ir šeštasis resursas – auksas. Jis, kaip bebūtų paradoksalu, šiame žaidime pats pigiausias resursas. Jis yra naudojamas tik keitimui į kitus resursus, už jį nieko statyti negalima. Normaliai keičiamasi su banku santykiu 3:1, pastačius atitinkamą uostą santykis 2:1, o savo mieste pastačius monetų kalyklą, jau auksą gali mainyti į kokį nori resursą santykiu 1:1.
Bet resursų gavimo kauliuko, metamas ir dar vienas – įvykių kauliukas. Ant šio briaunų jau ne skaičiai, o simboliai rodantys kas dar gali nutikti. Atitinkamiems simboliams iškritus žaidėjus gali užpulti plėšikas (galioja ta pati 7 resursų taisyklė, tik čia plėšikas atima ne pusę resursų, o tik visas avis ir rūdą), gali iškristi riterių turnyras (laimėjęs jį žaidėjas gauna vieną resursą savo nuožiūra), malūnas (žaidėjas turintis malūno žetoną atima iš priešininko vieną resursą), gali iškristi „geri metai“ (tada abu žaidėjai gauna po resursą savo nuožiūra) bei iškristi „Įvykis“. Iškritus šiam įvykiui traukiama įvykių korta. Šioje kaladėje taip pat gausiu įvairiausių kortų. Tiek blogų, tiek gerų. Pačios baisiausios tai „Pilietinis karas“ – priešininkas nuima nuo tavo salos vieną riterio arba uosto kortą, bei „Maras“ – čia baisiausia miestams – visi resursų laukai esantys šalia miesto netenka po vieną resursą. Kad į žaidimą įnešti netikėtumų faktoriaus (va „Maras“ pasiautė, tai dabar ramu bus), šioje kaladėje nemažai „Metų pabaigos“ kortų. Ją ištraukus visą kaladė permaišoma ir neseniai prasiautęs maras gali vėl kilti.

Nors tai kortinis žaidimas, bet vis dėlto stalo reiks plataus. Kortos dėliojamos į plotį, reikalauja bent 1 metro pločio

Nors tai kortinis žaidimas, bet vis dėlto stalo reiks plataus. Kortos dėliojamos į plotį, reikalauja bent 1 metro pločio

Kadangi tai kortų žaidimas, tai ir kortų atitinkamai turi būti daug. Be jau apšnekėtų kortų yra dar ir strateginės kortos. Guli jos padalintos į penkias kalades. Žaidėjas, baigęs ėjimą pasipildo savo ranką iki trijų šių kortų, paimdamas viršutinę nuo bet kurios kaladės, tuo užbaigdamas savo ėjimą. Kad sumažinti atsitiktinumo ir sėkmės lygį, tas kortas galima nebūtinai traukti aklai, o užsimokėjus du bet kuriuos resursus išsirinkti kokią nori iš pasirinktos kaladės. Į šias kalades įmaišytos trijų tipų kortos.
Žalios kortos – tai daugiausiai uostai, pastatai dvigubinantys resursų gavimą, fortai saugantys resursus nuo plėšiko ir riteriai. Žalius pastatus galima statyti ir gyvenvietėse, ir miestuose. Riteriai vaidina taip pat nemažą rolę žaidime. Tai ne vien tik riterio žetonas, duodantis 1 pergalės tašką, bet ir riterių turnyrai ir šiaip tam tikros privilegijos žaidžiant kokia korta.
Geltonos kortos – tai veiksmo kortos. Jos leidžia atlikti tam tikrus veiksmus, dažniausiai pakenkiant priešininkui ir padedant sau.
Raudonos kortos – tai miestų pastatai. Jie statomi tik miestuose. Kai kurie pastatai duoda tik pergalės arba prekybos taškus, kiti padeda apsaugoti miestą nuo maro ar pilietinio karo. Žodžiu naudingi dalykėliai.
Žaidžiama iki tol, kol vienas žaidėjas surinks 12 pergalės taškų.
Toks būtų žaidimo aprašymas. Pats žaidimas tikrai palieka neblogą įspūdį. Pradžioje gerai užkabina, ir net atrodo fainesnis už originalųjį Kataną. Nors konkurencijos dėl vietos saloje ir nėra, bet ji yra visur kitur. Konkuruojama kas pirmas daugiau išsiplės, konkuruojama dėl riterio ar prekybos žetonų. Kortos leidžia atlikti įvairius kenkėjiškus darbus: atiminėti iš priešininko resursus, net griauti pastatus. Žodžiu visą žaidimą ir vyksta varžytuvės ir kenkėjiški darbai vienas kitam. Vis dėl to iš žaidimo minusų įvardinčiau jo vienodiškumą. Tai yra, visos partijos per daug nesiskirs. Kortų tiek įvairiapusiškų nėra, ir daug maž visos jos pereina per rankas. Aš kažkaip žaidime pasigedau to įvairiapusiškumo ir sužaidus kiek daugiau partijų jis gali kiek pabosti. Aišku yra visa krūva žaidimo papildymų, bet tam jau reikia ploninti piniginę. Bet lošiant nepernelyg dažnai šis žaidimas tikrai nepabos ir duos daug gerų įspūdžių.

Mano vertinimas ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 6 – Kaip jau minėjau konkurencija nemaža. Veiksmo kortos suteikia nemažai būdų pakenkti varžovui. Žaidime leidžiama tarpusavyje keistis resursais, bet ta prekyba ne taip akcentuojama, kaip originaliame Katane.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 20/80 – Čia ridenami kauliukai, traukiamos kortos, bet sėkmės faktorius vis dėl to nėra didelis. Protingas resursų panaudojimas, geras vystymosi planas, gera apsauga ir protingi veiksmai prieš priešininką lems nugalėtoją.
Sudėtingumas – 6. Taisyklės perprantamos nesunkiai, bet žaidimo naujokas prieš sužaidusį ne vieną partiją laimėti turi mažai šansų. Patirtis čia duoda nemažai.
Bendras vertinimas – 7. Žaidimas ne be trūkumų, bet vis dėlto tikrai geras žaidimas. Rekomenduoju drąsiai.
Kur įsigyti Lietuvoje?. „D6“ parduotuvėje, kaina 59 Lt, žaidimą mačiau pirkti ir „Galvosūkio pasaulio“ parduotuvėse

1 Comment

boardgameslapkričio 22nd, 2009 at 21:22

o taip, šitą žaidžiau ir vis dar kartais pažaidžiu. tikrai neblogas. patiko labiau, nei paprastas boardgames Catan. Taip pat turiu kalną papildymų, kurių deja niekaip neprisiruošiu išbandyti.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos