Miniatiūrų žaidimai. AT-43

Tikriausiai daugelis mūsų vaikystėje mėgo žaisti kareiviukais smėlio dėžėje. Sako vyrai nesuauga, tik brangsta jų žaislai. Manau, kad tikrai taip yra. Ir tiems, kurie negali pamiršti mūšių smėlio dėžėje ar ant kilimo vaikystėje ir yra skirti miniatiūrų kariniai žaidimai. Aišku žymiai aukštesniame lygyje. Aš, prisipažinsiu nieko apie juos nežinojau. Tiksliau žinios apie tokius žaidimus buvo labai miglotos. Maniau, kad investicijos į tokius žaidimus kainuoja tūkstančius, kad žaidimo taisyklės tai gero storio knygos, kad visą laisvą laiką tokie žaidėjai leidžia dažydami figūrėles, kad tokie žaidimai žaidžiami prie stalo su ruletės ir kalkuliatoriaus pagalba. Bet pabandyti sužaisti tokį žaidimą norėjosi labai. Ir todėl, kai Furor games pasiūlė man atvyksti pas juos ir pažiūrėti kas tai per daiktas, su didžiausiu malonumu sutikau.

Kovos laukas. Netrukus čia virs nuožmūs mūšiai :)

Kovos laukas. Netrukus čia virs nuožmūs mūšiai :)

Chebra susirinkus. Slepiamės už automobilio ir puolam tuos kur priešais.

Chebra susirinkus. Slepiamės už automobilio ir puolam tuos kur priešais.

Dabar jau žinau, kad daugelis mano manymų apie miniatiūrų žaidimus yra klaidingi. Furor games į Lietuvą veža karinį miniatiūrų žaidimą „AT-43“. Jo demo versiją ir pabandėme sužaisti susipažinimui. Žaidimo veiksmas vyksta fantastinėje visatoje. Dabar yra išleistos 5 armijos (sako bus 8). Iš jų dvi žmonių (viena iš jų komunistinė armija, man pasirodė visai tokia „prikolna“), kitos kitų planetų gyventojų. Kiekvienoje armijoje yra įvairių tipų ir galingumų robotų ar šiaip kokių mechanizmų. Pats mūšis vyksta D6 kauliukų pagalba, įvedant atstumų tarp armijų (va kam reikalinga ruletė!), puolančio būrio stiprumo ir besiginančio būrio šarvų koeficientus. Skamba baisiai, nors iš tikrųjų taip nėra. Jokių kalkuliatorių čia nereikia. Yra bendra žaidimo kortelė ir kiekvieno būrio kortelės. Jose viskas surašyta ir jau sužaidus porą ratų aš pats sugebėdavau nustatyti kiek kauliukų galiu mesti, koks skaičius duoda sužeidimą ir koks skaičius duoda apsaugą. Aišku žaidime yra ir kitų parametrų, kaip pavyzdžiui lyderystės taškai, specialūs sugebėjimai ir pan. Bet visa tai perprantama, manau, kad tikrai nesunkiai. Daug žaidime lemia ir aplinka. Kareiviai slepiasi už įvairių pastatų ar daiktų, tuo stengdamiesi patys apsisaugoti ir priešą užpulti. Man pasirodė tai viena smagiausių žaidimų dalių. Ir čia reikia gerai apgalvoti, vien per savo nepatyrimą turėjau bėdos: poros kareivių nugaros kyšojo už konteinerio, priešininkas tuo ir pasinaudojo, šaudamas į juos, arba į žaidimą įvedęs būrį maniau gerai paslėpiau, bet priešininkas greitai rado tašką, iš kurio šis būrys buvo matomas ir, savaime aišku, maniškis būrys buvo užpultas.

Tuoj jau pulsim

Tuoj jau pulsim

O aš maniau kad jie gerai užsidengę. Deja tam tikros kūno dalys kyšo ir yra puikūs taikiniai priešininkui. Tuoj šitie bus apšaudyti.

O aš maniau kad jie gerai užsidengę. Deja tam tikros kūno dalys kyšo ir yra puikūs taikiniai priešininkui. Tuoj šitie bus apšaudyti.

Taisyklių knyga tikrai stora, tik kad joje daugiau beletristikos apie karo istoriją, apie kiekvienos rasės istoriją ir pan. Yra ir nemažai misijų aprašymų. Bendrų taisyklių yra vos keliolika puslapių (tokiam „WOW: The Board Game“ ar „Starcraft“ tikrai daugiau taisyklių skaitymo). Aišku, yra dar kiekvienos armijos knyga, ji kaip supratau, yra reikalingesnė.
Ar daug investicijų reikia? Tokie žaidimai kainuoja tikrai nepigiai. Bet vėl gi, galima prasisukti ir su keliais šimtais. AT-43 siūlo jau sukomplektuotas armijų dėžes. Tokią įsigijus jau galima normaliai žaisti. Visos armijos, pasak Furor games, yra pakankamai subalansuotos ir turi apylygius šansus mūšyje. Galima nusipirkti starterį. Jame bus visa tai, ko reiktų pažaisti dviems, norint susipažinti su žaidimu. Aišku, rimtesniam žaidimui starterio neužteks. Galima pirkti kareivių ir atskirai. Tai kainuos jau daugiau, bet ko nepadarai dėl savo hobio. Kiti svarbūs atributai žaidime (o jie be to ir duoda daug natūralumo) tai aplinkos elementai. Galima juos pirktis (keli tokie elementai yra ir starteryje), bet galima gamintis ir pačiam. Čia jau kaip kieno fantazija neša. Dar viena, mano kaip gana nemažo atgrubnagio nuomone, nebloga AT-43 savybė yra ta, kad figūrėlės parduodamos jau dažytos. Sunkiai save įsivaizduoju dažančiu ypatingai kruopščiai kelias dešimtis kareivių. O ir toks darbas užtruktų ko gero ne vieną mėnesį.
Ech sunku rašyti apie tai, ko sužaidžiau vos pusę partijos. Bet tiek kiek sužaidžiau pasirodė visai įdomu ir azartiška. Net pradėjau svarstyti gal reiktų įsigyti kokią armiją pažaidimams :). Kaip ten bebūtų tai tikrai įdomus laisvalaikio praleidimo būdas. Daugiau apie patį AT-43 galite paskaityti čia.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos