Dominion

Virselis Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 7
Žaidėjų skaičius: 2-4
Žaidimo laikas: 30-40 min
Žanras: Kortų žaidimas, Išsivystymo žaidimas, Viduramžiai

Pernai žaidimas pasirodė Eseno žaidimų mugėje. Jau dabar šis žaidimas turi net du papildymus ir šluoja beveik visus įmanomus stalo žaidimų apdovanojimus. Iš kur jo tokia sėkmė? Aš manau, kad visų pirma dėl labai originalios žaidimo mechanikos. Studijuodamas taisykles labai stebėjausi: kaip tai perku kortą, moku už ją monetas ir tos monetos po kažkurio laiko man sugrįžta? Arba kodėl aš turiu pirkti 3 auksinių vertės monetą, už ją mokėdamas 6 auksinius? Kaip pradėjau žaisti viskas pasirodė logiška. Bet apie viską iš pradžių.
Įsigyjus žaidimą ir atsidarius jo dėžę gali kilti nusivylimas. Komplekte 500 kortų ir nieko daugiau, o dėžė, standartinio eurožaidimo (30×30 cm) dydžio. Paskui tik supranti, kad ta dėžė ne šiaip sau. Kortų daug, jos turi būti surūšiuotos ir toje dėžėje jos tikrai puikiai sudedamos.

Taip atrodo surūšiuotos ir sudėtos į dėžę kortos

Taip atrodo surūšiuotos ir sudėtos į dėžę kortos

Žaidime yra 4 rūšių kortos: lobio kortos, tai piniginiai vienetai: varinė moneta (1 auksinis), sidabrinė (2 auksiniai) ir auksinė (3 auksiniai); pergalės kortos (kortos duodančios 1, 2 arba 3 taškus), specialioji prakeiksmo korta, duodanti -1 tašką ir 25 komplektai specialių veiksmo – karalystės kortų. Nors yra 25 komplektai, bet žaidimo partijoje dalyvauja 10. Galima tas 10 komplektų susirinkti pagal pateikiamus sąrašus, galima jas pasirinkti atsitiktinai, galima susirinkti tariantis su žaidėjais. Žodžiu kas kaip nori. Toks didelis komplektų skaičius yra ne veltui. Žaidimo mechanika yra sugalvota taip, kad jei pastoviai žaisi su tuo pačiu kortų rinkiniu, greitai perkąsi ir mažiau žaidę žaidėjai turės mažai galimybių laimėti. Dabar gi kiekvienoje partijoje bus vis kitas kortų komplektas, o nuo to kokios kortos ant stalo labai priklauso žaidimo taktika. Ir net vieno korto komplekto buvimas/nebuvimas ant stalo gali iš esmės pakeisti visą žaidimo strategiją.
Visas žaidimo mechanizmas parinktas savos kaladės rinkimu. Aišku žaidimo pabaigoje laimės tas kuris turės surinkęs daugiausia pergalės taškų, bet jie kainuoja nemažai ir norėdamas jų gauti kuo daugiau turėsi rinktis savo kaladę kitomis kortomis, kurios padės krauti pergalės taškus. Pačiame žaidime pergalės kortos žaidėjui tampa visiškai nereikalingu balastu ir net trukdo, tad gana svarbu žaidime pagauti tą momentą kada nuo vienų kortų įsigyjimo gali pereiti prie pergalės kortų rinkimo.
Kiekvienas žaidėjas, jo ėjimo metu atlieka 3 fazes. Pirmoji: veiksmo fazė, žaidėjas sužaidžia viena karalystės – veiksmo kortą ir atlieka veiksmą aprašytą joje. Tų veiksmų arsenalas didelis, visų neišvardinsiu. Antroji fazė pirkimo – žaidėjas iš turimų rankose monetų gali nusipirkti norimą kortą esančią ant stalo ir trečioji fazė – žaidėjas išmeta iš rankų nepanaudotas savo kortas ir ima iš savo kaladės 5 naujas. Prie atmestų kortų keliauja ir visos sužaistos kortos, monetos kuriomis sumokėjai už pirktą kortą. Kai tavo kaladė baigiasi tu imi tas atmestas kortas sau, sumaišai jas ir taip formuoji savo naują kaladę. Tai reiškia, kad visos tavo sužaistos ir išleistos kortos po kurio laiko grįžta!
Kokias kortas imti savo kaladei kiekvieno asmeninis reikalas. Bendrus patarimus duoti labai sunku. Daug faktorių labai. Priklauso kokios kortos ant stalo, kokias kortas ima priešininkai, kokios kortos pas tave kaladėje ir rankose.
Apibendrinant galiu konstatuoti, kad „Dominion“ yra tikrai labai puikus, greitai sužaidžiamas, nenuobodus žaidimas. Iš jo trūkumų galiu paminėti tik vieną: sužaidus partiją vėl surūšiuoti kortas gana nemažas procesas. :) Kaip ten bebūtų, manau, kad šis žaidimas tikrai vertas visų tų gautų apdovanojimų.

Kortos

Mano vertinimas ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 7 – Reikia stebėti kokias kortas ima priešininkai, kokią taktiką jie renkasi. Taip pat nemažai galimybių pakenkti varžovams. Yra visa eilė atakos kortų. Na ir raganos korta, dalinanti priešininkams prakeiksmus -1 taško pavidale.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 15/85 – Kortos, jos pastoviai maišomos, atsitiktinis ištraukimas, bet vis dėl to sėkmės faktorius labai mažas. Jokie sėkmės dievai nepadės, jei paties suformuota kaladė bus niekam tikusi ir gali juodai nesisekti viename rate išsitraukus sau į rankas kortas, bet tada žinosi, kad sekančiame rate tikrai bus geros kortos.
Sudėtingumas – 6. Taisyklės nesunkios, žaidimas greit perkandamas, bet vistiek kas žaidė daug visada turės daugiau šansų. Patirtis šiame žaidime lemia nemažai.
Bendras vertinimas – 8. Geras, tikrai geras žaidimas.
Kur įsigyti Lietuvoje?.
„D6″ parduotuvėje, kaina 119 Lt
Stalozaidimas.lt – kaina 118,99 Lt
Žaidimą mačiau pirkti ir „Galvosūkio pasaulio“ parduotuvėse

1 Comment

[…] Straipsnis iš puslapio http://www.stalozaidimai.blogr.lt. Originalas  yra čia […]

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos