Stone Age

Žaidimo statistika:
Išleidimo metai: 2008
Autoriai: Michael Tummelhofer
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 24
Žaidėjų skaičius: 2-4
Žaidimo laikas: 1 val.
Žanras: Akmens amžius, išsivystimas

Dar ne taip seniai kolega Rikis konstatavo – stalo žaidimai vienodėja. Iš tikrųjų atrodo sunku surasti originalų žaidimo variklį, nustebinti ir taip jau, atrodo perpildytą, stalo žaidimų pasaulį. Vis dėlto aš su ta nuomone sutikti nenoriu. Vistiek laiks nuo laiko atsiranda naujų ir originalių žaidimų. Vis dėlto, kad daugelis žaidimų autorių seka jau seniau kitų pramintų takais yra faktas. Vienas iš tokių dabar labai populiarių žaidimų yra mano taip vadinami „žmogeliukų dėliojimų žaidimai“. Pradžia turbūt „Caylus“, paskui labai populiari „Agricola“. Na žaidimai skirtingi, bet principas vistiek panašus – ant lentos dėlioji savo žmogeliukus, kad jie tau nudirbtų kokį naudingą darbą. Dabar tokių žaidimų atsirado tikrai daug. Vienas iš tokių „Stone Age“. Pirmą kartą sužaidus man kilo mintis – supaprastinta „Agricola“, sužaidus 2-3 partijas pamaniau, kad žaidimas per daug paprastas ir vienpusiškas. Bet pažaidęs dar vis dėlto nusprendžiau, kad tai vistiek dėmesio vertas, gana įdomus, ir skirtingai nuo „Agricolos“, visai paprastas žaidimas, tad galima visai sėkmingai pažaisti ir su naujokais.

Pagrindinė žaidimo lenta. Čia žmogiukai darbuojasi, išradinėja, stato, dauginasi. Gražiai nupieštas žaidimas.

Žaidimo pradžioje visi žaidėjai valdo po gentį, kurią pradžioje sudaro 5 žmonės. Juos galima pasiusti atlikti įvairius darbus. Pasiusti galima medžioti – po kiekvieno rato reikia gentį maitinti, tad maistas reikalingas. Galima kirsti medžius, kad gauti medienos, darbuotis karjere (molis), kalnuose (akmenys), ar upelyje bandyti rasti aukso. Tai bendri veiksmai. Ir šiuos veiksmus gali atlikti ne vienas, ne tik tavo, bet ir kito žaidėjo žmogeliukas. Medžioklėje iš viso nėra apribojimų – visi gali siusti bet kokį skaičių savo gentainių. Miške, karjere, kalnuose ir upelyje yra 7 darbo vietos. Gali ten pastatyti savo pageidaujamą žmogeliukų skaičių, likusias vietas gali užpildyti priešininkai. Konkrečioje vietoje dirbančių žmogeliukų skaičius ir lemia kiek laimikio gausi. Laimikis dalykas keistas, vieną dieną gali sektis, kitą visai ne. Geriausias atsitiktinumo faktorius stalo žaidimuose kaip ne kaip yra kauliukas. Tad ir čia jie įvedami. Viskas labai paprasta – kiekvienas laimikis vertinamas taškais: maisto vienetas 2 tšk, medžio – 3, molio – 4, akmens – 5, aukso 6 taškai. Kiek žmogeliukų pasiunti dirbti, tiek kauliukų ir meti. Iškritę skaičiai ir parodo kiek tų resursų vienetų gausi. Tiek apie resursų gavimas, bet ir be jų šiame žaidime yra kuo užsiimti. Galima didinti savo genties žmonių skaičių (du žmogeliukai užsidaro bungale), vystyti žemės ūkį (kad medžioti siusti kuo mažiau žmogeliukų, o maisto duotų nuosavi laukai), tobulinti įrankius (kuo daugiau ištobulinami įrankiai, tuo daugiau prie išmestų kauliukų rezultato gali pridėti vienetų). Galima ( ne tik galima, bet ir reikia) statyti trobeles. Trobelės visų pirma tai pergalės taškai. Kiekvieno rato metu atverčiamos 2-4 trobelės (priklausomai nuo žaidėjų kiekio) ir jas žaidėjai už gautus resursus gali statytis. Vienos trobelės kainuoja nustatytus resursus ir suteikia nurodyta kiekį pergalės taškų, kitas gali statyti už pageidaujamus resursus ir vėlgi jai statai už brangesnes žaliavas gauni daugiau taškų, jei už pigesnes mažiau taškų.

Personalinė žaidimo lentelė. Ant jos saugomas visas laimikis ir pasiekimai

Dar žaidime yra civilizacijos kortos. Kiekviename rate įsigijimui prieinamos 4 tokios kortos. Pirmoji korta kainuoja 1 bet kokį resursą, antra du, trečia tris, ketvirta keturis resursus. Įsigijęs tokią kortą visų pirma gauni kokį patobulinimą, ar resursą, bet tai nėra pagrindinis kortos privalumas. Jų reikalingumas atsiskleidžia žaidimo pabaigoje skaičiuojant pergalės taškus. Ir duoda jos tų taškų didžiają dalį. Ir gali taip būti, kad beviltiškai atsilikinėjantis žaidėjas sėkmingai susirinkęs civilizacijos kortas baigiant žaidimą šauti į priekį ir nugalėti. Taškų skaičiavimas už civilizacijos kortas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti painokas, bet supratus jokių klausimų nebeiškyla. Todėl dažnai žaidimo naujokams tiesiog nereikia aiškinti kaip tie taškai skaičiuosis, o tiesiog pasakyti, kad civilizacijos kortas pirkti verkti (ypač kainuojančias 1 ar 2 resursus).
Tokia būtų to žaidimo apžvalga. Žaidimas nepretenduoja į gilios strategijos žaidimą. Dažnai atrodo gana paviršutiniškas ir gana didelė atsitiktinumo reikšmė. Bet negana to tai tikrai gana smagus žaidimas plius nesudėtingos taisyklės leidžia sužaisti ir su nepatyrusiais stalo žaidmų žaidėjais. Pats žaidimas išleistas labai kokybiškai, iliustracijos gražios, kartonas geros kokybės. Kortos nors ir gana plonos, bet labai tvirtos ir ilgaamžės. Didelis pliusas, kad žaidimo rinkinyje yra ir „odinė“ taurė kauliukams mėtyti.
Konkurencija su kitais žaidėjais: 6 – Žaidime nėra labai didelės konkurencijos. Vietos resursų išgavimui yra nemažai, dažnai užtenka jos keliems žaidėjams. Konkurencija vyksta dėl įpatingų veiksmų ir dėl civilizacijos kortų.
Optimalus žaidėjų skaičius: 4>3>2 – Aplamai šį žaidimą geriausiai žaisti 4. Mažesnis žaidėjų skaičius tai tik iš bėdos, tada beveik visai nebelieka konkurencijos ir viskas tampa faktiškai vien laimės dalyku.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 50/50 – Žaidime nemažai sėkmės faktoriaus. Kaip išris kauliukai, kai tavo pirmasis ėjimas bus kokios civilizacijos kortos atsivers.
Sudėtingumas – 5. Taisyklės paprastos. Aiškinti viską galima žaidimo procese. Kiek sunkiau paaiškinti civilizacijos kortų naudą, bet po pirmo finalinio taškų skaičiavimo viskas paaiškėja.
Bendras vertinimas – 6. Tai paprastas, nesudėtingas žaidimas. Iki gero, rimto žaidimo jis netraukia, bet laikas praleistas žaidžiant jį neprailgsta ir žaidimas suteikia nemažai malonumo. O juk tai ko gero ir svarbiausia, ane?

3 Comments

Adisbalandžio 8th, 2010 at 14:06

Ar Lietuvoje kur nors prekiaujama?

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisbalandžio 8th, 2010 at 14:14

Populiarus tai žaidimas, tikrai turi „D6“ ir „Galvosūkių pasaulis“. Yra ir internete pirkti: furorgames.lt ir stalozaidimas.lt

nerkisbalandžio 17th, 2010 at 13:09

Neperseniausiai isigyjau. Nors ir yra kauliukai, zaidimo jie labai daug neitakoja. Super zaidimas!

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos