Kaip išgyventi maro metu? Rattus

Žaidimo statistika:
Išleidimo metai: 2010
Autoriai: Henrik Berg, Åse Berg
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 564
Žaidėjų skaičius: 2-4
Žaidimo laikas: 30-45 min
Žanras: viduramžiai, išgyvenimas

XIV amžius. Europos gyventojus šluoja maras. Išmiršta ištisi kaimai ir miestas. Tikslas vienas, kad kuo daugiau išgyventų tavo žmonių. Tokia būtų trumpa įžanga į šį žaidimą. Kaip pajuokavo vienas pažįstamas, tai čia kaip „Pandemic’as“, tik kubelių nerankioji nuo lentos, o dėlioji. Palyginimas, gal ir geras, bet aš panašumų čia, apart medinių kubelių nerandu. Pats svarbiausias skirtumas, kad „Rattus’e“ tu turi išgyventi pats ir stengiesi, kad priešininko gyventojų liktų kuo mažiau. Galima šį žaidimą priskirti ir prie „teritorijų kontrolės“ žaidimų. Bet ir vėl šis apibūdinimas nebūtų visiškai tikslus. Teritorijų tu nevaldai ir bet kuri teritorija, kur yra nemažai tavo „gyventojų“ yra lygiai taip pat laisvai prieinama kitiems žaidėjams, kaip ir tau teritorijos, kur gyvena vien priešininkai. Žodžiu, šitais palyginimais aš noriu pasakyti, kad šio žaidimo mechanika yra tikrai originali ir aš negaliu surasti panašaus žaidimo su tokia mechanika.

Tai ką rasime žaidimo dėžėje

Ką gi, pradedam žaisti.
„Rattus’e“ žaidimo taisyklės gana paprastos ir nesunkiai paaiškinamos. Žaidimo lenta vaizduoja Europą, suskirstyta į keliolika regionų. Dar komplekte rasite personažų kortas, kartoninius žiurkių žetonus ir 4 spalvų medinius kubelius, kurie pristatomi, kaip kiekvieno žaidėjo gyventojai ir juodą vaikštuką, kuris vaizduoją ar tai giltinę, ar maro šmėklą. Kur pasirodo jis, ten kyla maro epidemija. Žaidėjų tikslas, kad kuo daugiau jo spalvos kubelių žaidimo pabaigoje liktų ant žaidimo lentos.
Žaidėjo ėjimą sudaro trys fazės. Pirmoje fazėje žaidėjas, jei nori, gali pasirinkti sau naują personažą. Be tų kuriuos jis turi, jis gali sau pasiimti dar vieną. Iš bet ko, nesvarbu ar tą personažą jau priešininkas pasirinko, ar jis dar padėtas šalia žaidimo lentos, iki šiol buvo niekam nereikalingas. Personažų savybes gali panaudoti tuoj pat. Ką duoda personažai? Visų pirma įvairias galimybes. Čia jau nuo personažo priklauso: jie leidžia teritorijoje apgyvendinti daugiau gyventojų, saugiau vienam gyventojui užsidaryti pilyje, perstumti žiurkę į kaimyninį regioną, ar tą patį padaryti su savais trimis gyventojais. Žodžiu personažai duoda nemažai privalumų, bet kad ne viskas būtų taip paprasta lygiai taip pat kiek jie duoda privalumų, personažai gali jums suteikti ir negerumų. Regione kilus maro epidemijai, dažniausiai pirma miršta tie kubeliai, kurių žaidėjai pasirinkę tam tikrus personažus. Tad žaidime labai svarbus personažų balansas.

po Europą vaikščioja juodoji maro šmėkla

Antroje fazėje žaidėjas apgyvendina savo gyventojais kurį nors regioną. Kiek tame regione yra žiurkių žetonų, tiek jame jis gali apgyvendinti ir savo spalvos kubelių. Čia vėlgi dilema, ar rizikuoti ir regione kur daug žiurkių apgyvendinti daugiau saviškių, su viltimi, kad maras juos aplenks, ar apgyvendinti ten kur jų mažiau, nors ten ir gyventojų bus mažiau, bet jie bus kažkiek saugesni dėl mažesnio žiurkių kiekio.
Tada ateina trečia fazė. Per ją veikiantis žaidėjas į kaimyninį regioną perkelia maro šmėklos figūrėlę, tada, priklausomai, nuo to, kiek tame regione žiurkių, žiurkėmis apdalinami kaimyniniai regionai. Jei šiame regione 1 žiurkė, tai kuriame nors kaimyniniame regione padedi 1 žiurkės žetoną, jei daugiau, kaimyniniai regionai gauna 2 žiurkes. O tame regione kyla maro epidemija… Epidemija sprendžiama paprastai: atverčiami po vieną žiurkės žetonai ir sprendžiamos jų baigtys. Kitoje žiurkių žetonų pusėje nurodytas skaičius, rodantys kokią populiaciją regione pasiekus kyla epidemija, jei šia kiekis nepasiektas atverčiamas kitas žetonas arba maro pavojus praeina, nebelikus regione žiurkių žetonų. Jei vis dėlto maro epidemija kyla, žiūrima kas miršta tame regione. Visų pirma žetono nurodomi kai kurie personažų simboliai, jei žaidėjas turintis šiuos personažus, turi ir kubelių tame regione, tai už kiekvieną tokį personažą praranda po vieną gyventoją. Dar ant žiurkės žetono gali būti raidės „A“ ir „M“. „A“ – All, reiškia kad išmiršta visų to regiono gyventojų po vieną kubelį. „M“ – Majority, reiškia, kad miršta tik žaidėjų, tame regione turinčių daugiausiai kubelių kubelis.

Atverstas žiurkės žetonas. Jei regiono populiaciją yra 6 arba daugiau tai miršta po vieną gyventoją tų žaidėjų, kurie turi personažus su nurodytais simboliais. Pabaigai miršta dar po vieną visų žaidėjų tame regione turinčius kubelius gyventoją

Štai tokia vieno žaidėjo seka, toliau ėjimas pereina kitam žaidėjui ir taip iki tol, kol nebeliks nepanaudotų žiurkių žetoną, arba pas kurį žaidėją nebeliks kubelių. Tada dar įvyksta globalinė maro epidemija – paeiliui atvertinėjami visi žiurkių žetonai, likę ant žaidimo lentos. O jau tada pas ką liks ant lentos daugiausiai jo spalvos kubelių laimės.
Viskas paprasta. Atrodo ir pernelyg paprasta. Taip ir būtų jei nebūtų vieno „bet“. Žaidžiant tik bazinį žaidimą, manau, žaidimas gana greitai būtų perkastas ir taptų nuobodu jį žaisti. Turbūt tai suprato ir žaidimo leidėjai tuoj pat po žaidimo išleidimo, išleidę ir papildymą „Rattus: Pied Piper“. Ir ką mes turime ten? Ogi 12 kitų personažų ir komponentus jiems. Tad su bazine žaidimo versija iš viso turėsime 18 personažų. Kiekvienoje partijoje dalyvaus 6 personažai, tad galimų jų kombinacijų tikrai daug. Čia ir prasideda visas smagumas. Vis kitoks personažų rinkinys kas kartą vis keis žaidimo strategiją. Ir ko tik nebus! Vieni personažo rinkiniai bus ypač kenkėjiški kitų žaidėjų atžvilgiu, kiti leis saugiau didinti populiaciją. Viena strategija su vienu personažų rinkiniu gali būti visai neveiksni su kitu rinkiniu.
Išvados: įdomus, nesudėtingas, gana greitas žaidimas. Jis turėtų patikti tiek patyrusiems žaidėjams, tiek naujokams. Aišku į rimtą žaidimą jis nepretenduoja, bet kaip fileris labai sueis. Bet būna ir taip, kad susėdus sužaisti partiją apšilimui, prie šio žaidimo pakilsit tik po kelių partijų. Vis norėsis išbandyti tai vieną, tai kitą personažą, tai vieną ar kitą strategiją.
Žaidimo pliusai: Lengvai perkandamos taisyklės, gana greitos partijos. Dinamiškas žaidimas. Galima taikyti ne vieną strategiją.
Žaidimo minusai: Kaina. Man jis pasirodė brangokas, žinant kiek komponentų tu gauni. Ir turėkite omenyje, kad papildymas „Pied Piper“ būtinas. Sudėjus bazinio ir papildymo kainas iš viso kaina gaunasi kaip rimto, sunkiasvorio žaidimo. Todėl reiktų sekti tokias akcijas, kaip pas „Rikį“. Be papildymo žaidimas nebus ilgai žaidžiamas ir gali greitai pabosti.
Konkurencija su kitais žaidėjais: 8. Labai jau priklauso nuo personažų. Bet kokiu atveju su kitais žaidėjais kontaktuojama labai smarkiai ir yra nemažai galimybių kenkti kitiems.
Optimalus žaidėjų skaičius: 4<3<2 – Žaidimas visai gerai žaidžiasi ir dviese. Bet vistik visas žaidimo grožis atsiveria prie lentos susėdus keturiese.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 25/75 – Sėkmės procentas nemažas. Labai jau įvairių žiurkių žetonų yra žaidime. Gali labai sektis traukiant tokius, kurie tau žalos daug nedarys, o kirs priešininkams. Bet vistiek strategija ir numanymas veiksmų žaidime reikalingas.
Sudėtingumas – 5. Plona ir maža taisyklių knygelė neprivers jūsų ilgai sėdėti studijuojant jas. O mokantis kitiems taisykles aiškindamas tikrai neužtruks.
Bendras vertinimas – 8. Čia jei vertinčiau kartu su papildymu „Pied Piper“. Be jo žaidimas gautų 6 balus.

Nuotraukos iš www.boardgamegeek.com

5 Comments

wrgruodžio 14th, 2010 at 16:52

Iš aprašymo atrodo įdomus, nors kartu ir labai paprastas, o kaina ir su nuolaida didoka.

Laborantasgruodžio 14th, 2010 at 19:17

Galbūt gali palyginti šį „duetą“ su Pandemic (+pratęsimas On the Brink, jeigu netyčia yra tekę bandyti)?

Laborantasgruodžio 14th, 2010 at 19:20

„palygint“ neteisingas buvo išsireiškimas, sorry. Tiesiog renkantis vieną iš tų dviejų „duetų“, kuriam teiktum pirmenybę/geresnį_balą? Pandemic recenzija pas tamstą prieš metus rašyta gana gerai patį Pandemic įvertina, bet laikas bėga ir nuomonė, būna, pasikeičia.. :)

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 15th, 2010 at 6:09

Kaina tikrai didoka, jei žiūrėt kiek žaidimo komponentų už tai gauni. jei vertinti malonumą, gaunamą iš žaidimo tai ji tada gal ir neatrodys tokia didelė.

Su „Pandemic“ lyginti sunku. Tai visiškai skirtingi žaidimai. „Pandemic“ kaip ne kaip kooperatinis žaidimas. „Rattus“, nors ir Euro žaidimas, bet pakišinėti kitus žaidėjus čia oj kiek galimybių.
„On the Brick“ papildymas apskritai man nelabai prilipo, na naudojam daugiau personažų, bet žaidimai su mutacijomis, nauju virusu ar bioteroristu mūsų kompanijoje neprigijo. Šiai dienai man „Pandemic“ jau yra įšžaistas, jis retai betraukiamas iš lentynos, tad šiandien be jokios galimybės rinkčiaus „Rattus“, bet tik su sąlyga, kad kartu eina papildymas.

boardgamesgruodžio 28th, 2010 at 21:10

Rattus labiau galima lyginti su El Grande ir šiek tiek su Notre Dame.
Tiksliausiai, tai apkarpytas, supaprastintas El Grande. Aš tai visom keturiom balsuoju už El grande.
O dar labiau (nor panašumas dar mažesnis) už Hansa Teutonica. (užturbinta El Grande)

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos