Kasamės dar giliau. Saboteur 2

 Gera naujiena – blogas niekur nedingo. Eilinės atostogos ir planai rudeniui vėl sugrįžti į daug maž pastovų tempą.  Bet dabar vis dar vasara. Vasarą nieko rimto nesinori. Bet yra draugų būrys, su kuriais faina vakarais palošti kažką nelabai rimtą. Jau seniai sakiau, kad geriausias vakarėlių žaidimas Saboteur. Ir štai kada parduotuvių lentynose atsirado „Saboteur 2“ aš tiesiog negalėjau jo neišbandyti. Taigi skubu pasidalinti įspūdžiais apie šio žaidimo papildymą.

Personažai

Jų atsiranda daugiau. Visiems taip gerai žinomi blogiukai liko. O štai gerieji nykštukai dabar dalinasi į dvi komandas – žaliųjų ir mėėlynųjų. Ir auksą dalinsis tik ta komanda, kurios atstovas atverčia kortą su auksu. Yra ir nykštukų vadas. Jis priklauso abiejoms frakcijoms ir auksą gaus bet kuriuo atveju, jei tik jį nykštukai ras. Tik gaus 1 grynuoliu mažiau nei visi kiti. Yra ir spekuliantas. Jis ramus – auksą gaus bet kuriuo atveju, tik jis gaus 2 grynuoliais mažiau nei likę, nesvarbu kas tai bebūtų blogiukai, ar gerieji nykštukai. Yra dar geologai – auksas jiems neįdomus, juos domina tik kristalai. Iš esmės jų tikslas yra kuo ilgiau vilkinti žaidimą su ta mintimi, kad tuneliuose atsiras daugiau kristalų.

Tunelių kortos

Anksčiau žaidžiant didesniam skaičiui: 8-10 žaidėjams didžiausias žaidimo trūkumas buvo tas, kad labai greitai baigdavosi tunelio kortos. Dabar jų yra vos ne dvigubai daugiau ir taip greitai nesibaigs. Iš naujovių reiktų pažymėti takus su tam tikros spalvos varteliais. Pro juos galės praeiti tik atitinkamos spalvos nykštukas. Taip pat atsiranda tiltai, kur susikryžiuojantis kelias nesusijungia ir kopėčių, turinčių tiesioginius išėjimus į tunelio pradžią (sprogdinti bus jau sunkiau).

Veiksmo kortos

Didžiausias žaidimo privalumas – dabar lengviau atsiblokuoti. Jei sugadina tavo kurį nors įrankį užtenka iš rankų išmesti dvi kortas ir blokavimo kortą. Iš kaladės pasiimi tik vieną kortą. Rankose kortų mažiau, bet tu laisvas. Anksčiau, ypač, žaidime esant vienam sabotuotojui labai sunku išsidavus išsivaduoti iš užblokavimų. Kol sulauki kortos, arba iš vis jei sulauki. Šią taisyklę manau pravartu naudoti ir žaidime be papildymo. Dar yra užrakinimo korta, tai tas pats kas užblokuotas, tik, kad iš viso nieko negali daryti, tik kortas keisti. Dar dabar žaidime atsiranda vagies korta, padėsi ją prieš kurį žaidėją, po žaidimo, dalinant auksą galėsi iš jo paimti 1 grynuolį, tik aišku, jei jis jų gaus. Yra personažo keitimo korta, sužaidęs ja gali pasikeisti savo personažą, arba pakeisti jį priversti kitą žaidėją. Yra korta leidžianti pažiūrėti kito žaidėjo personažą. Yra korta su kuria gali pasikeisti kortomis su kitu žaidėju. Labai pravarti, kai išmėtai savo kortas atsiblokuojant. :)

Taktika

Pirmąją versiją būdavo įdomu žaisti pradedant 5 žaidėjais ir iki 8 žaidėjų. Ši versija universalesnė. Labai smagu žaisti ir 3 ir 12-ai. dabar personažai nebeskirstomi pagal žaidėjų skaičių, o visi traukia savo personažus iš visos kaladės. Tadaidžiant tryse taip gali būti, kad bus trys sabotuotojai. Bet jie to nežinos… Iš pradžių labai neaiški pasirodė spekulianto korta. Vėliau supratau jos esmę. Spekuliantui svarbu, kad bent kas nors laimėtų (sabotuotojai, nykštukai) ir geriau kad laimėtų tie kurių mažiausiai. Kadangi potencialiai mažiausiai vistiek būna sabotuotojų, spekuliantas lyg ir užsiima kenkėjiška veikla. Bet pilnai gali atsitikti taip, kad tarp žaidėjų neatsiras nei vieno sabotuotojo. Tokiu atveju, nedasikasus iki aukso,  jo negaus ir spekuliantas.  Geologas irgi iš esmės atlieka kenkėjišką vaidmenį. Jo tikslas, kuo daugiau užtemti žaidimą, kad tuneliuose būtų kuo daugiau kristalų. Protingai sužaidęs geologas gali susižerti nemažą kapitalą.

Žaidimo taktika, lyginant su pirmuoju, pasikeitė labai. Anksčiau užtekdavo išsiaiškinti kas sabotuotojas. Dabar gi personažų daug, patys nykštukai dalinasi į dvi komandas. Tad laiko svarstyti kas yra kas nėra, tiesiog kasiesi ir žiūri kas naudingiau tau. Tai jau ne kooperatinis žaidimas.

Išvados

Visiems kam labai patiko pirmasis žaidimas, bet jau pabodo – „Saboteur-2“ primygtinai rekomenduojamas. Žaidimas vėl iš naujo atsivers ir visai kitomis spalvomis. Kas dar iš viso nežaidė, tai vis dėlto geriau pradžioje pažaisti pirmąją versiją, tiesiog čia per daug personažų, veiksmo kortų, aiškinimas užtruks, o tokio tipo žaidimus reikia žaisti be didelių aiškinimų. Bet užtektinai pažaidus verta čiupti šią versiją.

 

 

11 Comments

klausėjasrugpjūčio 12th, 2011 at 22:10

„Didžiausias žaidimo privalumas – dabar lengviau atsiblokuoti. Jei sugadina tavo kurį nors įrankį užtenka iš rankų išmesti dvi kortas ir blokavimo kortą.“

iš rankų išmesti dvi kortas ir blokavimo kortą. – čia kaip suprasti?
iš viso išmesti tris kortas? dvi bet kokias ir blokavimo korta? bet kokia blokavimo kortą?
o atblokavimo korta netinka?

wrrugpjūčio 13th, 2011 at 11:30

Tikriausiai turim omeny išmest tą kortą su kuria tave užblokavo. Žodžiu, kad atsiblokuot nuo vienos kortos, reikės dvi savo paaukot.

Papildymas iš tirkųjų įdomus ir paverčia Saboteur visai kitokiu žaidimu. Nepabandęs negaliu spręst, bet atrodo, kad dabar jau ne taip svarbu gerai vaidint, nes rolių daug ir daug kam net nerūpės ar tu geras ar blogas, jiems rūpės tik jų tikslai. Tai gal ir blogai. Man patinka pirmos dalies blefavimas ir balansavimas ant plauko. Nors ir traukia šios papildomos galimybės.

klausėjasrugpjūčio 13th, 2011 at 19:18

tai aš ir taip pamaniau, kaip wr, bet reik atsakymo iš autoriaus

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisrugpjūčio 16th, 2011 at 8:19

Iš rankų išmeti dvi kortas ir tą kortą nuima, kuria tave užblokavo. Iš kaladės trauki vieną kortą. tokiu būdu atsiblokuoji, bet rankose lieka viena korta mažiau. Visos atblokavimo kortos tebegalioja, šis veiksmas tiems, kurie nenori laukti kol sulauks tos kortos.
Blefavimas išliko. Tiesiog pirmame žaidime potencialiai visi geriečiai ir tik paskui jau iš jų renkiesi blogiukus. Čia atvirkščiai – žaidimo pradžioje visi potencialūs blogiukai, tik žaidimo eigoje iš jų išsirenki potencialius kolegas.

Linarugsėjo 20th, 2011 at 12:19

Čia galima atsisiųsti ir atsispausdinti abi Sabateur dalis nemokamai http://www.boardgamer.ru/pnp-saboteur-saboteur-2

Linarugsėjo 20th, 2011 at 12:19

Saboteur – ne taip parašiau :>

justaslapkričio 18th, 2011 at 1:59

Ar būtina turėti 1 dalį norint žaisti 2-ają ? Kaip tik galvoju jog tai būtų puiki dovana artėjančių švenčių proga, tačiau nežinau kurią dalį pirkti, nors atrodo jog antra išties įdomesnė ir kai žaidžiančių daugiau ( o taip ir būna visada) turėtų tikti labiau.
Labai laukiu atsakymo. Ačiū.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankislapkričio 18th, 2011 at 8:17

2 daliai būtina ir 1 dalis. Ji papildo tunelio ir veiksmo kortas, duoda naujus personažus ir grynuoliai keičiami į žetonus. Be 1-os dalies, 2-ą neišeis sužaisti.

justaslapkričio 18th, 2011 at 11:35

Super. O už tokį aktyvumą tik medalį reiktų prisegti. Labai ačiū už greitą ir išsamų atsakymą.
Geros dienos.
O tiesa, tame straipsnyje (Ką žaisti šventinį vakarą? – gruodžio 23rd, 2010) galbūt šiais metais atsirastų pakeitimų ? Nes per metus galbūt atradote kažką naujo. Nes būtent juo labiausiai ir remsiuosi savo dovanėlių sąrašui :)

Profilio nuotrauka (pankis)
pankislapkričio 18th, 2011 at 11:41

Kad šiais metais naujų žaidimų vakarėliams nelabai teko bandyti. Galbūt vietoj Dixit siūlyčiau Dixit Odisey. O tam kas jau bandęs Saboteur, tikrai siūlyčiau (bet tik tiem kas jau žaidęs pabrėžiu) Saboteur 2.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankislapkričio 18th, 2011 at 11:44

Aj prisiminiau, dar vakarėliams „Jungle speed“ rekomenduočiau

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos