Lobio paieškose. Tobago

 Žaidimo statistika:
Išleidimo metai:
 2009
Autorius: Bruce Allen
Boardgamegeek.com reitingas: 7,18
Žaidėjų skaičius: 2-4
Žaidimo laikas: 1 val.
Žanras: Nuotykinis, lobio paieškos

Mano dukrai dar nėra nė dviejų metų. Ji jau įjunkus į stalo žaidimus, bet dabar dar labiau tenka rankioti po jos figurėles ar saugoti, kad nelankstytų kortų. Tad šiuo metu aš labiau linkęs, kad ji žaidimus aplenktų. Bet laukiu to laiko, kai su ja galėsiu atsisėsti prie stalo ir sužaisti kokį gerą žaidimą. Ir jau beveik žinau koks bus pirmas „rimtas“ žaidimas su ja. Tikriausiai tai bus „Tobago“. Toks pasirinkimas lemia visų pirma puiki tema. Ieškoti lobio tolimoje egzotiškoje saloje tikrai labai įdomu. O antra, tai labai taikus žaidimas. Visi varžovai drauge ieško lobio ir tik radę dalinasi jo turtus priklausomai nuo to kas kiek prisidėjo prie radybų. Žodžiu idealus žaidimas žaisti su vaikais. Na dabar plačiau panagrinėkime kas ten prie ko.

Žaidimo komponentai

Reiktų pradėtų nuo turbūt svarbiausio dalyko, vien dėl kurio verta šį žaidimą įsigyti. Jis yra išleistas ir lietuvių kalba! Na žaidimo komponentuose kalbos iš viso nėra, bet vis tiek malonu studijuoti normaliai išleistas lietuviškas taisykles. O ir BGG puslapyje malonu matyti „Baltic edition“. Lietuvišką žaidimą perleido „Kadabra“ paskutiniu metu turbūt vienintelė kompanija, kuri dar rūpinasi žaidimais lietuvių kalba. Kažkaip iš „Brain Games“ jokių žinių paskutinius porą metų. Be to, kad taisyklės lietuviškos, dar reiškia, kad šį žaidimą nesunku gauti ne tik, kad specializuotose stalo žaidimų parduotuvėse, bet ir kokiame didesniame prekybos centre ar knygyne. Taisyklės lietuviškos, tad perprantamos lengviau. Bet tai ir perprasti nėra ką labai, taisyklių nedaug, jos gana aiškios. Tiesa studijuojant taisykles kiek glumina atskiri taisyklių bukletai. Taisyklės išdėstytos 6 pslp lankstuke, kurio forma tikrai nepadeda skaitant taisykles. O pasiruošimas žaidimui ir simbolių reikšmės išdėstyti atskirame lape. Na mano supratimu, būtų padarę 8 pslp žurnaliuką visiems lengviau būtų.

Pats žaidimas labai gražus. Tiesa, dažnai būna, kad žaidimo grožis yra atvirkščiai proporcingas žaidimo įdomumui ir atvirkščiai. Labai graži lenta. Ji susideda iš trijų dalių, kurios yra dvipusės. Tad galimo lentos kombinacijų gali būti nemažai. Labai gražios statulėlės. Labai puikiai imituoja akmenį, iš pradžių net pamaniau, kad jos iš akmens padarytos. Prie visų šių gražių komponentų kiek, mano nuomone, nedera kortos. Nedidelio formato, mažai spalvotos. Tokiai dėkingai tematikai tikrai buvo galima padaryti gražesnes iliustracijas. Labai gerai padaryta dėžė. Patinka, kai kiekvienam komponentui yra sava vieta. Na ką sėdam žaisti.

Žaidimo mechanika

Tai labai paprastas žaidimas. Jau sakiau, kad aš jį po kelerių metų žadu žaisti su dukra. Iš esmės jį net galima būtų pavadinti kooperatiniu žaidimu: lobio ieškoma bendromis pastangomis, čia konkurencija tik renkant amuletus, kurių žaidimui įpusėjus atsiranda nemažai, tad ir tos konkurencijos nelabai būna (nors pradžioje jie labai svarbūs) na ir kas pirmas spės iškasti lobį. O šiaip žaidimo eiga teka ramia ir taikia aplinka. Žaidimo lenta vaizduoja Tobago salą, ji padalinta į šešiakampius, kurie vaizduoja įvairias zonas: kalnai, miškai, pievos, upė, ežeras. Taip pat ant lentos atsitiktinai padedamos statulėlės, palmės ir trobelės. Šioje saloje prislėpta daug lobių. Juos ir reikia mums surasti. Kiekvienas žaidėjas rankose laiko po 6 užuominų kortas. Kai ateina jo eilė jis gali vieną iš užuominų kortų priskirti vienam iš 4 tuo metu ieškomų lobių. Užuominos paprastos: pavyzdžiui miške, šalia trobelės, ne šalia statulos. Taip ir dėliojama, kol lieka viena vienintelė įmanoma vieta lobiui. Dabar belieka iki jo nuvažiuoti (žaidime vaikštukų vaidmenį atlieka džipai), pasiimti jį ir pasidalinti. Lobio dalybos žaidime man pati įdomiausia dalis. Dalyvauja visi, kurie prisidėjo prie lobio radimo, kas kiek kortų padėjo ieškant lobio. Paimama tiek lobio kortų, kiek užuominų reikėjo lobį surasti ir dar plius viena. Tada verčiama po vieną kortą ir pradedant nuo žaidėjo nuvažiavusio iki šio lobio, kiekvienas pareiškia ar pasiima šią kortą, ar ne. Pasiėmęs, susirenka savo užuominą, už kurią šią kortą gavo ir dalybos tesiasi. Lobių kortų būna įvairaus nominalo, tad visada smalsu, ar rizikuoti ir laukti didesnės, ar ne ir pasiimti šią. Esmė, kad tarp lobių kortų yra sumaišytos ir dvi prakeikimo kortos. Ją ištraukus dalybos nutraukiamos, o kiekvienas dar likęs be lobio turi atiduoti vertingiausią savo lobio kortą. Nebent gali nuo prakeiksmo atsimušti amuletu.

Amuletai išnyra iš vandenyno kas kartą kai atrandamas lobis. Jų vietas nurodo statulėlės. Būtent dėl jų dažniausiai ir varžomasi žaidimo pradžioje. Vėliau jų atsiranda pakankamai, tad konkurencijos nebelieka. Jie padeda ne tik nuo lobių prakeiksmo, bet ir suteikia papildomų veiksmų, ar lengviau padeda pakeisti tau nereikalingas užuominos kortas.

Taip ir žaidžiama kol padalinamos visos lobių kortos. Pabaigus, kiekvienas paskaičiuoja savo sukauptų lobių vertę. Daugiausiai jų gavęs ir laimi žaidimą.

Įspūdžiai

Na „Tobago“ niekaip nepretenduoja į rimtą žaidimą. Bet kartais, įpač su nepatyrusiais žaidėjais visai smagu paklaidžioti po salą. Kaip jau minėjau, žaidimą drąsiai galima vertinti kaip šeimos žaidimą. Konfrontacijos žaidime labai mažai, žaidimo tema įdomi, žaidimo laikas idealus. Tad tiems, kas nėra labai pasinešęs ant stalo žaidimų, bet su šeima vakarais kartais mėgsta padėlioti „Ticket to Ride“ galiu drąsiai rekomenduoti ir šį žaidimą.

Žaidimas skirtas 2-4 žaidėjams. Žaidimo mechaniką žaidėjų skaičius nelabai įtakoja, bet žaidžiant dviems trūksta konkurencijos, o amuletai įpusėjus žaidimą tiesiog voliojasi visur nerenkami.

Dar viena bėda, žaidimas greitai „atžaidžiamas“. Nors leidėjai tvirtina, kad žaidimo lentos yra keliasdešimt variantų, tai nepadeda. Vis tiek kas kartą tenka daryti tą patį. Bet čia kalbu ir patyrusio žaidėjo varpinės, nelabai patyrę žaidėjai žymiai labiau džiaugėsi šiuo žaidimu ir vis prašydavo sulošti dar vieną partiją.

Žaidimo pliusai

  • Išvaizda – labai gražiai išleistas žaidimas
  • Tema – na ir kam neįdomu klaidžioti po egzotišką salą ir ieškoti lobių
  • Nesunkiai perprantamas ir žaidimo naujokas turės nemažų šansų
  • Išleistas lietuviškai

Žaidimo minusai

  • Nedaug taktikos galimybių
  • Mažai konkurencijos
  • Gali greitai pabosti

Verdiktas

**/*** Taip ir dvejoju ar 2 ar 3 žvaigždutes duoti. Duodu 2,5 žvaigždutės, bet tai nieko nereiškia. Paaugs dukra, šį žaidimą ištrauksiu ir mes jį žaisime. Dabar kol kas jis dulka lentynoje

 Fotos iš boardgamegeek.com

 

1 Comment

M&Msausio 3rd, 2013 at 16:13

Smagus ir greitai perprantamas žaidimas. Patiko. Dažnai žaidžiant patyrusiems žaidėjams galbūt ir atsibostų, bet pradedantiesiems pats tas!

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos