Secret Santa 2012

Ką gi, man Boardgamegeek.com „Secret Santa 2012“ jau baigėsi.

Visų pirma apie mano taikinį. Man su jais „sekasi“. Pernai gavau dalyvį gyvenantį Singapūre. Tiesa, su pirkimu jam problemų nebuvo, radau e-shopą pačiame Singapūre su geromis kainomis. Tik, kad jokio feedback’o iš jo nebuvo. Nei bū nei mė. Pažiūrėjau šiemet net jo accounto nebėra.

Šiemet gavau taikinį gyvenantį Brazilijoje. Pirma mintis buvo, jė, tokioje didelėje šalyje tikrai nebus problemų perkant žaidimus. Bet paskaitinėjus BGG forumus supratau, kad problemų bus. Patys brazilai sako, kad pas juos stalo žaidimai nepopuliarūs ir jokių parduotuvių Brazilijoje nėra (keista, nes brazilų BGG akcijoje dalyvauja tikrai nemažai). Negana to, visiems siuntiniams iš  užsienio e-parduotuvių, kurių siuntimo ir pirkimo kainų suma viršija 50 USD, taikomi net 60% mokesčiai. Žodžiu visai ne kas. Patys brazilai prašo, kad forminti siuntinį kaip dovaną, bandyti siųsti ne nuo parduotuvės, o nuo privataus asmens ir siųsti tik per paštą, o ne per siuntas. peržiūrėjau įvairius variantus ir supratau, kad vis tik geriausia siųsti iš JAV. Siuntimo kaina iš visur labai didelė, o JAV bent žaidimai pigesni. Ir vistiek nervuoja, kai siuntinio kaina gaunasi didesnė nei pačių žaidimų kaina. Peržiūrėjau keletą JAV e-shopų ir pasirinkau gamesurplus.com. Parašiau jiem apie reikalus Brazilijoje ir jie mielai paaiškino, kad išsiųs šefas savo vardu, parašys, kad tai dovana. Beliko išrinkti žaidimus. Brazilu norų sąrašas buvo labai didelis. Ir jo kolekcija labai įspūdinga, apie 300 žaidimų. Matosi, kad tai rimtas žaidėjas. Kiek peržiūrėjau ką jis mėgsta, supratau, kad jis transporto žaidimų gerbėjas. Turi beveik visus Ticket to Ride, dažnai žaidžia Railroad Tycon. Ir jo norų saraše buo daug tokio stiliaus žaidimų. Išrinkau „Ticket to Ride“ autoriaus paskutinį žaidimą „Airlines Europe“ ir, kad turėtų pilną kolekciją „Ticket to Ride: 1910 USA“. Šių žaidimų bendra kaina buvo kiek virš 50 dolerių, bet parduotuvė pasakė, kad suteiks nuolaidą, kad suma būtų mažesnė nei 50 USD. Už abu jie paprašė berods 48,50 USD. Tik siuntimo kaina pasirodė bus 55 USD. O čia jau negerai. Bet parduotuvėje atrašė, kad bandys kiek įmanoma palengvinti siuntinį ir žiūrės kiek gali sumažinti. Aš pasakiau ok ir padariau užsakymą. Sekančią dieną jie man atrašė, kad siuntinys kainavo 49 USD ir, kad skirtumą man gražins. Na tikri šaunuoliai! Gavau tracking numerį ir pradėjau sekti siuntą. Pakeliavęs po Ameriką siuntinys strigo Čikagoje, kur pragulėjo virš savaitės. Aišku, tuo metu pas juos buvo padėkos diena ir matyt nelabai kas dirbo. Šiaip „Secret Santoje“ aš laikausi tylėjimo kurso. T.y. su savo taikiniais nesusisiekiu, o tiesiog paskaitinėjęs forumuose kaip geriau siųsti, nieko nepranešęs išsiunčiu. Taip buvo ir šį kartą. Ir kai jau buvo siuntinys išsiųstas maniškio taikinio sienoje pasirodė instrukcija kaip jam atsiųsti dovaną. Gerai, kad jau buvau paskaitinėjęs kaip geriau siųsti siuntinius į Braziliją ir ta jo instrukcija beveik nesiskyrė nuo to, ką dariau aš. Ir dar parašė, kad norų sąrašas pakoreguotas. Vą čia biškį sunervavo. Vistiek visada siunčiu žaidimus iš „Must heave“ grafos. Ir šie du žaidimai buvo joje, po updeito abu jie atsidūrė grafoje „Love to heave“. Bet ką gi, pats kaltas, kad taip vėlai koregavo. Jau buvo praėjusios 2 savaitės po starto.

Po 1,5 savaitės gulėjimo Čikagoje, vieną dieną pamačiau, kad siuntinys Sant Paule (ten gyvena mano taikinys). Muitinėje pragulėjo vos parą, tai supratau, kad paleido be mokesčių. O po poros dienų atsirado užrašas „Delivered“. Puiku, gavo. Dar po keleto dienų BGG forume radau padėką. Taigi viskas gerai.

Dabar apie dovaną man. Praėjus eletui dienų po starto radau saviškio Santos laišką apie tai, kur geriausiai pirkti dovaną man. Peržiūrėjau lietuviškus e-shop’us. Deja, nei vienas nieko negalėjo pasiūlyti, kaip pirkti užsieniečiui. Na nors vienas pasidarykit Paypal’o accountą gal? Juk turėsite galimybę nemokamai pasireklamuoti BGG sarašuose (jie skelbia įvairių šalių e-shopų adresus). Juolab ir dalyvių iš Lietuvos yra. Bent jau 3 tai tikrai, bet tikiu jų daugiau. Tad man beliko parašyti, kad žaidimus geriausia pirkti bet kurioje ES šalyje. Tada nebus jokių rūpesčių dėl mokesčių. Ir nuo to laiko tyla. Po poros savaičių gavau dar vieną laišką, kad jis prieš 2 savaites išsiuntė dovaną iš Didžiosios Britanijos ir pergyvena, kad dar jos negavau. Kad gal įstrigo muitinėje. Atrašiau, kad 2 savaitės dar nėra tas terminas, kad reiktų pergyventi, o muitinėje iš JK siuntinys strigti negali, nes tarp ES šalių jokių muitų nėra.

Praėjo dar dvi savaitės ir nerimauti pradėjau jau aš. Žinant, kad mūsų pašto skyrius dažnai mėgsta pagrybauti ir pranešimus apie siuntinius mėto bele kam, bandžiau susisiekti su juo ar mano vardu nėra siuntinio. Pasirodo tai misija neįmanoma. Dabar Lietuvos pašte tik vienas bendras numeris, paskambinus juo nieko negalėjo pasakyti, nes neturiu sekimo numerio, o su mano pašto skyriumi sujungti negalėjo. Pasiūlė nuvažiuoti pačiam. Bet kad jo darbo laikas durnas: 8-14 val., kai visi normalūs žmonės dirba. Vieną dieną ištaikius laisvesnę akimirką ten nulėkiau, bet jame buvau aprėktas „Daug siuntų, nežinome čia kam. Ir kad, jeigu gauname tai lapelį tvarkingai pristatome“. Vėl parašiau laišką savo Santai su prašymu, kad gal jis turi sekimo numerį ir gali man duoti, norint išsiaiškinti kur ta mano siunta. Galvoje buvo daug minčių, kad gal blogai užrašiau adresą ir panašiai. Santa man diplomatiškai atsakė, kad parašys parduotuvei ir jei greitai negausi, paprašys jų išsiųsti dar vieną siuntinį. Sekimo numerio neišdavė. Apsišarvavau kantrybe, kas beliko daryti. Ir štai praėjus dar dviem savaitėm gavau skambutį, kad mano vardu yra siuntinys ir jį veža. Uf, pasiekė. Penktadienį vakare siuntinį jau gavau, pažiūrėjus, pamačiau, kad iš Londono jis buvo išsiųstas gruodžio 6 dieną, t.y. iki manęs keliavo savaitę. Pasirodo čia Didžiojoje Britanijoje jis buvo strigęs, ar parduotuvė jį buvo pamiršus išsiųsti, nes iš Londono iškeliavo tuo metu, kai jau aš buvau pradėjęs kelti bangas.

O kas buvo dėžėje? O jame buvo „Mage Knight. Board Game“. Oj kaip aš jo norėjau ir džiaugiausi, kad gavau būtent jį. Žaidimas, kurio pats tikrai nebūčiau drįsęs įsigyti. Žaidimas, kuris nesenai pasirodęs, o BGG reitinge jau 8 vietoje. Žaidimas, kurio apžvalgas skaitant tai arba giriamas, kai geriausias visų laikų fantasi žaidimas, arba maišomas su žemėmis, kad ištęstas, per sudėtingas ir panašiai. Bet man labai patinka tokios tematikos žaidimai.

Savaitgalį šiek tiek paknibinėjau jį. Taisyklių tai ohohoho. Dvi knygos po 20 pslp, surašytos mažu mažu šriftu. Pirmoji knyga pradedantiesiems, ten specialus scenarijus norintiems išmokti žaisti. Per savaitgalį pavyko tą knygą perskaityti ir visa žaidimo mechanika daug maš aiški. Ten kiekvienas žaidėjas turi po herojų, vaikšto po žemėlapį, kaudamasis su monstrais, užimdamas pilis ir burtininkų bokštus, kaimuose samdydamasis sau armiją kelia savo lygį. Visi veiksmai atliekami kortų pagalba. Kortos renkamos „Kaladės rinkimo“ principu. Labai smalsu jį išbandyti, manau tai tikrai geras žaidimas. Gal kas nori išbandyt?

11 Comments

boardgamesgruodžio 17th, 2012 at 12:13

na taip. po straipsnelio dingo noras secret santa dalyvauti.
O Mage Knight jau teko bandyti. Tikrai geras. Žinoma ilgai trunkantis, bet man patiko. Tik jei žaisti su „analitikais-paralitikais“ tada jau lauk bėdos. Gali eit arbatos išsivirt. Tada spėsi ją išgert ir tada dar užsivirt. Tada jau bus tavo ėjimas ;)

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 17th, 2012 at 12:21

Kodėl dingo?
Man patiko ši akcija ir tikrai žadu dalyvauti ir kitais metais. Visai smagu ieškoti dovanos, žiūrėti kaip ją siųsti ir panašiai.
Dėl downtime patiko taisyklėse parašymas, kad kai tau reikia rinktis kortą ar naują sugebėjimą, tai siūlo daryti kito žaidėjo ėjimo metu. Niekam netrukdysi su savo svarstymais ką imti, o ir pats turėsi laiko pagalvoti.
Šiandien planuoju išbandyti įvadinį scenarijų.

wrgruodžio 17th, 2012 at 20:08

Na, su dovana tai pasisekė, kad tokį rimtą (nežinau ar gerą, bet ne veltui taip aukštai tope) žaidimą gavai :) Bet sutinku su pirmu komentaru. Tavo įrašai apie Secret Santą neįkvepia tuo užsiimt :))

deathblowgruodžio 17th, 2012 at 21:36

lauksiu Mage Knight aprašymo!

boardgamesgruodžio 17th, 2012 at 21:45

tas patarimas dėl downtime, tinka daugeliui žaidimų. bet deja daugelis juo nesinaudoja.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 17th, 2012 at 22:06

Ne, būtinai dalyvaukit – tai fainas reikalas. Kodėl jums pasirodė, kad buvo daug vargo. Fainumo buvo tikrai daugiau. Aš specialiai nepažymiu jokios šalies, nes man visai įdomu kokią egzotišką šalį gausiu. Bet visada galima pasirinkti JAV. Tada jokių problemų – krūva eshopų, siūlančių nuolaidas, šventinį įpakavimą ir nemokamą pristatymą. Bet ir tos problemos buvo juokingos. Patys brazilai rašo, kad jei ką tai sumokės tą 60 proc, tik prašo esant galimybėms pasinaudoti jų rekomendacijomis, idant gal pavyktų mokesčio išvengti.
O dėl žaidimo pačiam negavimo, tai mažiausiai bėdos. Pasibaigus akcijai, visi negavę žaidimų užregistruojami ir rėmėjai jiems siunčia žaidimus. Kaip taisyklė čia jie gauna net daugiau, nei tikroje akcijoje.
Tad būtinai dalyvaukit kitais metais!

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 17th, 2012 at 22:08

Boardgames: aha, bet čia taisyklėse nuolat kartojama, rinktinės kortą ne savo ėjimo metu, rinkitės pagerinimus ne savo ėjimo metu – galėsite ramiai pasirinkti, kol kiti atliks savo ėjimus.

Dovydasgruodžio 18th, 2012 at 22:53

Pats žaidimas „Mage Knight. Board Game“ gal panašus į heroes of might and magic?

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 19th, 2012 at 0:01

Sunku pasakyti, HOMM žaidžiau labai senai, seną versiją ir nedaug. Na kažkiek panašumų yra. Čia irgi vaikštai, kaunies su kuo pakliūna, keli savo lygį, samdaisi būrius. Na bet čia stalo žaidimas, tad ieškoti panašumų su kompiuteriniu turbūt neverta

Keisusgruodžio 20th, 2012 at 14:28

Mano Santa buvo is JAV, bet siuntini gavau is lietuviskos parduotuves. Vadinasi tai imanoma. Kazkaip. Kadangi dalyvavau ir Dice Tower Secret Santa, tai galiu pasakyti tik tiek, kad siuntinys is Anglijos keliavo greiciau, nei is Lietuvos. Tokios tokeles. Bet siaip tiek viena, tiek kita akcija smagi. Ir palaukti verta. Cia buvo mano nuomone.

Vytautas Girdzijauskasgruodžio 22nd, 2012 at 19:47

Labai smagi akcija! Ačiū už aprašymą.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos