Power Grid

virselis Žaidimo statistika:
Boardgamegeek.com reitingo vieta: 3
Žaidėjų skaičius: 2-6
Žaidimo laikas: 2 val
Žanras: Ekonominis – industrinis

Jei reiktų įvardinti geriausią ekonominį žaidimą, tai nedvejodamas tokiu įvardinčiau „Power Grid“. Aišku iš tų žaidimų, kuriuos sužaidęs iki šio laiko. Pačio geriausio geriausio tikiuosi dar nesužaidęs :). O šiame žaidime mums teks steigti elektrines, pirkti joms resursus, į savo tinklą jungti miestus ir tiekti jiems elektrą.
Didžiausias žaidimo privalumas yra tiesiog puikus žaidimo subalansavimas. Tai žaidimas, kuriame pirmauti neapsimoka. Tenka suktis lanksčiau, atsiliksi galėsi nusipirkti geresnę elektrinę, pirkti pigesnius resursus, užsiimti geresnę vietą žemėlapyje ar pirmesniam jungti miestus. Bet iš kitos pusės, kuo daugiau pajungsi miestų (kas ir lemia pirmavimą žaidime) ir kuo daugiau miestų patieksi elektros, tuo didesnis bus tavo uždarbis, automatiškai galbūt tada lengvesnės investicijos. Va ir dilema, o jų žaidžiant šį žaidimą bus tikrai daug. Bet juk dėl to mes ir mėgstame žaisti stalo žaidimus? Tiesa?

Taigi kas gi mūsų laukia išpakavus žaidimo dėžę?

  • Žaidimo laukas, dvipusis. Vienoje pusėje JAV žemėlapis, kitoje Vokietija. Galima pasirinkti kurioje šalyje norime tiesti elektos laidus.
  • Krūva medinių detalių, kurios žaidime atstoja resursus (anglis, nafta, šiukšlės, uranas)
  • 6 spalvų mediniai namukai, skirti žymėti jau pajungtus miestus
  • Kvadratinės elektrinių kortos
  • Popieriniai pinigai – Elektrai

Žaidime, kiekvienas ratas turi 5 žaidimo fazes. Žaidėjų eiliškumas jose skiriasi ir padaryta taip, kad žaidime esantis paskutinis žaidėjas visada turi daugiau privalumų, nei pirmaujantis žaidėjas.

Žaidimo laukas, vaizduojantis JAV. Apačioje kairėje yra resursų birža, viršuje dešinėje laukeliai, kurie rodo kiek žaidėjai pajungę miestų, kairėje pusėje laukelis rodantis žaidėjų eiliškumą

Žaidimo laukas, vaizduojantis JAV. Apačioje kairėje yra resursų birža, viršuje dešinėje laukeliai, kurie rodo kiek žaidėjai pajungę miestų, kairėje pusėje laukelis rodantis žaidėjų eiliškumą

1 fazė – žaidėjų eiliškumo nustatymas. Žaidimas sukurptas taip, kad atsiliekantis žaidėjas visada turės privalumą perkant resursus ar tiesiant tinklus. Ir tai labai didelis žaidimo privalumas. Dažnai žaidžiant tenka paaukoti išsivystymą vien tam, kad neišsiveržti į priekį ir sekančiame rate turėti privalumus. Ypač tas galioja kai vyksta įnirtinga, apylygė kova. Bet iš kitos pusės žaidime lyderystę lemia pajungtų į tavo tinklą miestų skaičius. O kuo daugiau miestų pajungta, tuo daugiau jiems gali tiekti elektros. Kuo daugiau tieki elektros, tuo daugiau gauni pinigų. Ir vėl dilema. Jų, kaip ir sakiau, šiame žaidime daug.

Elektrinių birža: viršuje veikianti birža, apačioje ateities birža

Elektrinių birža: viršuje veikianti birža, apačioje ateities birža

2 fazė – elektrinių pirkimas. Elektrinės perkamos aukcionų pagalba. Pradinė kaina nurodoma ant elektrinės kortos, pradeda aukcioną pirmaujantis žaidėjas. Yra elektrinių birža, kurioje išstatomos 8 elektrinės (žaidimui įpusėjus šis procesas kiek keičiasi). Iš jų 4 pigiausios išstatomos į veikiančią biržą, 4 brangesnės į ateities. Elektrinių yra įvairiausių. Nuo sugebančių tiekti elektrą vos vienam miestui, iki monstro, tiekiančio elektrą net 7 miestams. Nuo naudojančio begalę anglies ir naftos iki visai resursų nenaudojančių ekologinių elektrinių. Aišku ir jų kainos skiriasi. Žaidimas sumodeliuojamas taip, kad nors ir po pradinio išstatymo elektrinės biržai traukiamos atsitiktiniu būdu, bet brangiausios vistiek keliauja į kaladės apačią ir žaidime pasirodo tik į pačią pabaigą. Kaip elgtis aukcione kiekvieno reikalas. Ar pulti varžytis dėl, žaidėjo nuomone, reikalingos elektrines, ar pasuoti aukcione ir tikėtis, kad vėliau aukcione bus išstatyta dar geresnė elektrinė. Šiame rate žaidėjas nusipirkęs elektrinę daugiau aukcione nedalyvauja. Paskutinis likęs, nenusipirkęs elektrinės, žaidėjas ją gali įsigyti už jos nominalią kainą. Čia galbūt irgi privalumas.

3 fazė – resursų pirkimas. Elektrinėms (na daugumai jų) reikia resursų. Jie perkami resursų biržoje. O čia galioja rinkos dėsniai – kuo paklausesnis resursas, tuo jis brangsta ir atvirkščiai. Šią fazę pradeda žaidėjas, kuri yra paskutinis. Čia jis turi daug privalumų. Jis gali iš biržos išpirkti pigiausius resursus, sekantiems palikdamas tik brangius. Pirmaujančiam žaidėjui čia sunkiausia – garantija, kad visi pigūs resursai bus išpirkti. Tai kas dedasi resursų biržoje, svarbu stebėti ir perkant elektrines – tikrai neapsimoka pirkti elektrinių, kurioms reikia tų resursų, kuriuos vartoja daugelis žaidėjų elektrinių ir atvirkščiai: elektrinė naudojanti nepopuliarius resursus leis juos įsigyti žymiai pigiau.

4 fazė – elektros tinklų tiesimas. Čia irgi pirmasis pradeda atsiliekantis žaidėjas. Pajungtų į tinklą miestų skaičius ir lemia kas žaidime pirmauja. Ir žaidžiama tol, kol kuris nors pajungs tam tikrą miestų skaičių (šis skaičius priklauso nuo žaidėjų skaičiaus). Bet laimės ne tas kuris bus pajungęs daugiausiai miestų (t.y. nebūtinai tas), o tas kuris žaidimo pabaigoje sugebės daugiausiai tų miestų duoti elektros. Norint pajungti miestą reikia sumokėti mokestį, priklausantį kiek jau tame mieste konkurentų (jei nei vieno atitinkamai ir kainuos pigiau) ir sumokėti už elektros tinklą nuo šio miesto iki artimiausio tavo jau pajungto miesto. Ėjimo metu pajunginėti gali kiek tik nori miestų (kiek pinigų užtenka), bet vėlgi, kaip ne kartą minėjau čia ir sprendžiama kuris lyderiaus po šio rato. O lyderiui šiame žaidime visada sunkiau.

5 fazė – metas atsiskaityti. Šioje fazėje žaidėjai paskelbia į kiek miestų tiekia elektrą, atitinkamai elektrinės tiek išnaudoja resursų, už tiekiamą elektrą žaidėjai gauna pinigų, pagal lentelę papildoma resursų birža, brangiausia elektrinė biržoje keliauja į elektrinių kaladės apačią, suformuojama nauja elektrinių birža. Ratas baigėsi, pradedam naują.

Žaidimo eigoje, pasiekus tam tikrus rodiklius, yra pasiekiami žingsniai. Antrasis žingsnis žaidime pasiekiamas, kai žaidėjai pajungia tam tikrą miestų skaičių. Čia pradeda galioti tam tikri žaidimų pakeitimai: mieste jau įleidžiamas vienas konkurentas (iki antrojo žingsnio viename mieste gali šeimininkauti tik vienas žaidėjas), bei keičiasi resursų papildymas į jų biržą. Paskui ateina trečiasis žingsnis (ištraukiama atitinkama korta iš elektrinių kaladės). Trečiame žingsnyje jau į miestą įleidžiamas ir trečias konkurentas, vėl keičiasi resursų papildymas ir elektrinių birža formuojama iš naujo: lieka tik 6 elektrinės, bet visos jos yra veikiančioje biržoje.

Taigi toks ta žaidimas. Taisyklės tikrai nesudėtingos, bet priverčiančios pasukti galvą priimant vieną ar kitą sprendimą. Kai dar nebuvau žaidęs šio žaidimo, mačiau kitus žaidžiančius su kalkuliatoriaus pagalba. Man tai kėlė juoką. Ir kaip nusijuokiau, kai pačioje pirmoje paties žaidžiamoje partijoje vienas žaidėjas (beje, irgi žaidęs pirmą kartą) išsitraukė savo mobilų telefoną ir su jame esančiu kalkuliatoriumi pradėjo skaičiuoti. :) Aišku, žaidime tikrai galima apseiti be jo, bet galvoje sudėti ir palyginti tikrai teks. Tik neišsigaskite, jis tikrai nėra super sudėtingas ir reikalaujantis matematikos žinių (čia reikia tik sudėti).

Optimalus žaidėjų skaičius. Čia galioja taisyklė – kuo daugiau, tuo smagiau. Kuo didesnė konkurencija, tuo įdomiau. Bet ir dviese žaidimą galima pažaisti visai įdomiai.

Mano vertinimas ir trumpi komentarai:
Bendravimas su kitais žaidėjais: 8 – Tiesioginės konfrontacijos nėra: resursai čia neatiminėjami, elektrinės negriaunamos. Bet tie patys resursai gali būti nukniaukti iš panosės resursų biržoje, už varžovo nusižiūrėtą elektrinę pasiūlyti daugiau ir taip priversti jį arba sumokėti dar daugiau, arba atsisakyti tos elektrinės, ar pastatyti namuką mieste, kuriame norėjo plėstis varžovas. Konkurencija žaidime tikrai nuožmi.
Sėkmės ir strategijos santykis (%): 3/97 – Sėkmės žaidime nerasta, čia tiesiog reikia pasikliauti tik savo galva.
Sudėtingumas – 6. Taisyklės nesunkios, išaiškinama greitai. Jei naujokas turi gerą galvą ir gerai supranta žaidimą, nugalėti šansų tikrai turi.
Bendras vertinimas – 9. Kol kas tai aukščiausias įvertinimas šiame bloge.

Kur įsigyti Lietuvoje?:
Žaidimas nereikalaujantis kokios nors užsienio kalbos žinojimo, pirkti jį mačiau:
„D6“ – 119 Lt
„Stalozaidimas.lt“ – 125,99 Lt
„Galvosūkio pasaulio“ parduotuvėse.

12 Comments

Adisgruodžio 2nd, 2009 at 18:44

Lenta vizualiai ganėtinai primena „Ticket to Ride“, žiūriu.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 3rd, 2009 at 10:38

Gal tik tiek, kad ant abiejų JAV žemėlapis.

devisergruodžio 3rd, 2009 at 20:54

Norėjau paklausti, gal žinote kokią svetainę kur galmėtų gauti lietuviškas įvairių žaidimų taisykles? Nes D6 yra labai daug įdomių žaidimų, bet daugelio taisyklės angliškos =(..

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 4th, 2009 at 10:23

Sunku su lietuviškomis taisyklėmis. Jei su kitomis kalbomis sunku belieka pirkti „Brain Gaimes“ leidžiamus žaidimus arba kai kuriuos „Kadabros“ vežamus žaidimus. Pats laisvalaikiu bandau versti taisykles (turiu išsivertęs „Dominion“, „Wasabi“, „Pandemic“, „Catan Card Game“ ir „Power Grid“, baiginėju su „War of the Ring“ taisyklėmis).
Jei su anglų kalba sunku, galima pabandyti studijuoti taisykles rusų kalba. Jie išsivertę tikrai daug. Pagooglinus tikrai galima surasti.

devisergruodžio 4th, 2009 at 12:11

Jūs turite Wasabi taisykles? Reiks daugiau pasidomėti šiuo žaidimu.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 4th, 2009 at 12:13

„Wasabi“ labai paprastas ir nesudėtingas žaidimas. Kaip tik ruošiu jo apžvalgą. Kitą savaitę turėčiau paskelbti.

devisergruodžio 4th, 2009 at 13:32

O gal geletumete atsiusti jo taisykles?

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 4th, 2009 at 13:38

Išsiunčiau

Simakasgruodžio 11th, 2009 at 8:36

Nesutinku dėl sėkmės, visgi labai, labai, labai didelė sėkmė yra elektrinių pirkimas :)

Dėl žemėlapio tai kažko nesupratau, taigis vienoj pusėje Vokietija, o kitoje JAV … na gal skirtingos žaidimų laidos?

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 11th, 2009 at 10:22

Na vistik ir čia, manau, kad, sėkmės faktorius labai sumažintas dėl aukciono. Juk visada gali peršaukti varžovo išsirinktą elektrinę.
O dėl žemėlapio, tai taip ir sakiau vienoje pusėje Vokietija, kitoje JAV. Tik foto parodyta JAV.

Simakasgruodžio 13th, 2009 at 12:45

Tai va ir gaunasi kai tu aukcijono būdu nuperki elektrinę dviguba, triguba kaina, o po to ištraukiama nauja elektrinė, dar geresnė, už kurią varžovas sumoka juokingą sumą. Todėl elektrinės atsiradimas aukcione yra labai didelis atsitiktinumas, nes beveik visa strategija po to susiveda į sėkmingą efektyvių elektrinių pirkimą.

Profilio nuotrauka (pankis)
pankisgruodžio 14th, 2009 at 13:22

Gal iš dalies ir teisus. Bet kita vertus gal neverta be saiko kelti kainą. Plius to išvengti ir yra veikianti ir ateities elektrinių biržos. Juk jei atverčiama labai gera elektrinė, ji kaip taisyklė bus brangi ir keliaus į ateities biržą.
Man atrodo, kad ir čia sėkmės faktorius sumažinamas iki minimumo.
Aišku tas negalioja trečiai žaidimo stadijai, bet ten jau pinigų būna nemažai ir ateinančios elektrinės, jei turi gerą atmintį, tau daug maž žinomos.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos